Selim Selimoğlu- Geçtiğimiz Ağustos ayında itfaiye memurluğuna başvuran binlerce aday arasından itfaiyeci olmaya hak kazanan 286 itfaiye eri, aylardır itfaiye memurluluğunu kazanmalarına rağmen atanamamaları yüzünden isyan eder noktaya geldi. Danıştay'ın aldığı durdurma kararı doğrultusunda, işe başlayamadıklarını belirten genç itfaiyeciler, İzmir'e gelen bütün üst düzey yöneticilerden çare bekler hale geldi. Danıştay yetkililerinin adeta İzmir'e özel bir uygulama içerisine girdiğini belirten gençler, "Biz aylardır, yok yere bekliyoruz, bizimle birlikte itfaiyeciliğe başvuran farklı şehirlerdeki arkadaşlarımızın hepsi görevlerine başladı. Bizden sonra başvuranlarda başladı. Ama Büyükşehir Belediyesi tam bizi göreve başlatacağı sırada Danıştay bir karar aldı ve bizim atama işlemlerimizi durdu. Neden bu şekilde bir uygulama yapıyorlar anlamadık. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde itfaiyeci ya da çalışan olmak istemek bile suç. Biz aylardır mağduruz, okulunu ve işini bırakan arkadaşlarımız var. Bazı arkadaşlarımız, ailesini yanına alıp kilometre ötede ki memleketlerinden kalkıp buraya geldiler. Hatta eşi doğum yapacak ama SSK'sı işten ayrıldığı için biten arkadaşlarımız var. Hepimiz sosyal güvencesiz kaldık. Biz gerçekten mağduruz, Belediye yetkilileri bize 15 gün sonra başlayacaksınız dediler dört ay oldu. Danıştay yetkililerinde insaf varsa bir an önce bize çözüm bulurlar. Görevlerimize başlamak istiyoruz. Aziz Başkan'ımız defalarca 'yasal olarak sizi başlatmak istiyoruz' dedi. Biz Danıştay mağduru itfaiyecileriz" şeklinde açıklamada bulundular.

Kocaoğlu: Bize kalsa, bugün işe başlatırız

Büyükşehir Belediyesi'de yaptığı açıklamayla durumun belediyeyle alakalı olmadığını, bu süreç sebebiyle belediyenin de mağdur olduğunu belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Konunun bizimle ilgili değil. Bize kalsa bugün işe başlatırız. Bizim de bu itfaiye erlerine ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Bakan Günay'dan yardım istediler


Konak Belediyesi tarafından açılan Neşe ve Karikatür Müzesi'nin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la da görüşme fırsatı yakalayan itfaiye eri adayları, açılan dava sonrası İçişleri Bakanlığı'ndan belediyeye gelen "İşe alıma engel teşkil eden bir durum olmadığı'na dair yazıya rağmen hala beklemede olduklarını söylediler. Sakarya ve Diyarbakır Belediye'lerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 60 belediyenin bu süreç sonrasında alım gerçekleştirmesine rağmen, kendilerinin belediye yüzünden zor durumda bırakıldığını da ifade ettiler. Bakan Günay, bu sınav iptal durumunu ilk defa duyduğunu, bu nedenle herhangi bir kanaat, sonuç bildiremeyeceğini; fakat konu inceledikten sonra ilgileneceklerini yardımcı olacaklarını belirtti.