Son yedi yılda Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi araştırmacıları tarafından tanımlanmış olan yeni tür sayısı, son bulunan canlılar ile birlikte toplamda 35'i buldu. 2005-2012 yılları arasında yapılan yedi yıllık araştırmalar sonucunda, sadece Türkiye'de yaşayan 35 yeni tür bulundu. Bulunan 35 canlıdan biri balık türü, yedisi denizde yaşayan ufak Polychaeta türü. Diğerleri ise küçük karidesler, eklembacaklılar ve yeraltı sularında yaşayan çok nadir canlılar.

Son bulunan üç canlı ise Crustace- Amphipoda (kabuklular) cinsinden olma özelliği gösteriyor. Keşfedilen canlıların isimleri, EÜ Su Ürünleri Fakultesi İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Özbek tarafından, Gammarus Katagani, Gammarus Obruki ve Gammarus Baysali olarak açıklandı. Ege Üniversitesi bilim adamları buldukları türlere Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Tuncay Katağan'a ithafen 'Gammarus Katagani', OBRUK Araştırma Grubunu çağrıştırmak üzere 'Gammarus Obruki' ve Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Kurucusu İzzet Baysal'a ithafen de 'Gammarus Baysali' adını verdi. Araştırmayı ortak olarak yürüten EÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Özdemir Egemen, Prof. Dr. Murat Özbek ve Yrd. Doç. Dr. Levent Yürga, bulunan canlıların boyutlarının oldukça küçük fakat bilim dünyası tarafından öneminin ise bir o kadar büyük olduğunu belirtti.

Su Ürünleri bölümünün ve suda yaşayan canlıların ülkemizde değerinin bilinmediğinden yakınan Prof. Dr. Özbek, "Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili ve birçok canlının yaşam alanı olmasına rağmen halkımız bu konuda çok bilgisiz. Bu bakış açısı toplumumuz da değiştirilmeli, biyoçeşitliliğin korunması, doğanın düzeninin bozulmamasının gerekliliği ve öneminden bahsedilmelidir" dedi. Ayrıca TÜBİTAK ve Ege Üniversitesi'nin verdiği desteklere de teşekkür eden Prof. Dr. Murat Özbek, verilen desteklerin artarak devam etmesini temenni etti.