Türkiye'de, İzmir'in de içinde olduğu 7 ayrı ilde uygulanan Değişim Atölyesi Projesi'nin İzmir ayağı Konak Belediyesi'nin Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleşen 'Kadına Yönelik Şiddet İnsan Hakları İhlalidir' konulu konferansla son buldu. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Avukat Nazan Moroğlu'nun konuşmacı olduğu konferansa, Uluslararası Soroptimist Federasyonu Başkanı İlke Erol, Ege İş Kadınları Derneği Başkanı Betül Elmasoğlu, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Sema Övgün, Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, Çağdaş Drama Derneği Genel Başkan Yardımcısı Nejat Akfırat katıldı. Konferansta çok sayıda kadın derneği temsilcisinin yanı sıra Konak Belediyesi'nin semt merkezlerinde eğitim gören ve projede yer alan kadınlar da hazır bulundu.

Kadınlar haklarını öğrendi

Proje Koordinatörü Şebnem Dal Üzülmez ve Uluslararası Soroptimist Federasyonu Başkanı İlke Erol'un konuşmalarıyla başlayan konferansta İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Avukat Nazan Moroğlu, kadına yönelik şiddetin bir baskı aracı olduğunun ve toplumda eşitsizlik yarattığının altını çizdi. En çok şiddeti kadın ve çocukların gördüğünün vurgulandığı konferansta Moroğlu, "Şiddet bir baskı aracı olduğu için kadının ilerlemesini engelliyor. Türkiye'de kadın ve erkek nüfusu yarı yarıya. Toplumun yarısı baskı altında olursa toplum gelişemez" dedi. Projeye katılan kadınların ilgiyle takip ettiği konferansta ayrıca 'Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyorum' başlıklı imza kampanyasına da destek verildi.

Beş hafta eğitim gördüler

Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen 'Değişim Atölyesi Projesi' kapsamında belediyenin semt merkezlerindeki kurslara katılan 30 kadın beş hafta süren eğitimlere katıldı. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları geçtiğimiz haftalarda düzenlenen törenle Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş tarafından verildi. Kendisi de uzun yıllardır kadın hareketinin içinde yer alan Başkan Pekdaş, sertifika töreninde yaptığı konuşmada proje ile kadınların kendi ayakları üzerinde durmasını, onların güçlenmesi ve kendi kimlikleriyle barışık olmasını amaçladıklarını vurgulayarak, projeye ev sahipliği yapmaktan ötürü duydukları mutluluğu dile getirdi. Projede yer alan kadınlar ayrıca Konak'taki tarihi ve kültürel değerlerin tanıtıldığı gezilere katılarak yaşadıkları kenti daha yakından tanıma fırsatı buldu.