Geçtiğimiz aylarda 300 adet solo otobüsün ihalesini gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, TEMSA firması tarafından üretilen otobüslerin 70 araçlık ilk partisini teslim aldı. Otobüslerin hizmete alımı için İnciraltı Eshot Garajı’nda düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte İzmir milletvekilleri Prof. Dr. Hülya Güven ve Alaattin Yüksel, Sabancı Sanayi Grup Başkanı ve TEMSA Global Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Pekarun, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, İZSİAD Başkanı Ayhan Baran ve TEMSA Global Genel Müdürü Dinçer Çelik de katıldı.

 
Filo yaşı 5’e iniyor

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 300 adet solo otobüsten 70’ini teslim aldıklarını, geri kalan bölümü de erken teslimle Temmuz başında alabileceklerini belirterek şöyle devam etti:

“Haziran’dan itibaren sefere klimasız araba çıkmayacak. Tüm araçlarımız engellilerin kullanımına uygun, klimalı olacak. ESHOT’a bin 72, İZULAŞ’a da 240 otobüs olmak üzere 1312 otobüs aldık. İZULAŞ’ın 80 tane daha otobüsü bu yıl Haziran ayına kadar hizmete girecek. 15 katamaran tipi ekonomik, süratli yolcu vapuru aldık. İzmir Körfezi’ni, Karaburun’u, Foça’yı, Urla’yı, Güzelbançe’yi vapurla birbirine bağlayacak ve onları Konak, Üçkuyular, Karşıyaka’ya taşıyacak düzeye geleceğiz. İlk vapurumuz yıl sonunda gelecek. 3 tane arabalı vapurumuzun da ihalesine çıktık. Onlar da geldiğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım yatırımlarında bu 10 seneyi son derece verimli ve tarihinde görmediği kadar yatırımla zenginleştirmiş oluyor.  Avrupa Birliği standartlarında ortalama 6 olarak kabul edilen ideal filo yaşını biz 5’e düşürüyoruz.  Avrupa standartlarının da üstünde bir iyileştirme yapmış oluyoruz.”

 
“Kim ne derse desin…”

Metro ve raylı sistem yatırımları hakkında da bilgi veren Başkan Kocaoğlu, “Ulaşımın konforunu ve hızını artırmadan, vatandaşları zamanında ulaştırmadan, o kentte konforlu yaşamdan bahsetmek mümkün değil. Bahsedilir ancak havada kalır. Göreve geldiğimizden bu yana yaptığımız yatırımlarla bir taraftan 11 kilometre metro ağını 22 kilometreye çıkardık. Sıfırdan 80 kilometre raylı sistem hattını metro standardına getirdik. Bir taraftan da 30 kilometre daha uzatarak Torbalı’ya uzatıyoruz.  3,5 kilometrelik metro çalışmalarımız devam ediyor. 26,5 kilometre tramvay hattı için de DPT’den onay bekliyoruz; ihaleye çıkacağız. 4 yıldır aktarmayı özendirmek için ve ulaşım rahatlığı için tek bilet 90 dakika uygulamasını sürdürüyoruz” diye konuştu.

Kent içi trafiği rahatlatmak amacıyla yeni yollar ve bulvarlar açmaya devam ettiklerini de söyleyen Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Kim ne derse desin, kim hangi laftan ne üretmeye çalışırsa çalışsın, İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışmaya ve 4 milyon İzmirli’ye hizmete devam edecektir. Boş lafla ve eleştirerek, kente negatif enerji salarak bu kentin enerji salmaya ne benim ne de kimsenin hakkı var. Birlikte çalışıp üretelim. İnsanımızı kalkındıralım. Daha sağlıklı yaşayacak bir kent yaratalım. Ülke kalkınmasına da yararımız olsun.”

 
Türkiye’nin lider şehri İzmir

Törende konuşan Sabancı Sanayi Grup Başkanı ve TEMSA Global Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet  Pekarun “Bizim için çok önemli bir gün. Otomotivde güçlü bir marka yarattık ve bunu Avrupa’ya taşıdık. Şehir içi otobüsümüzün en büyük teslimatını da Türkiye’nin lider ve yenilikçi şehri İzmir’de gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

TEMSA Global Genel Müdürü Dinçer Çelik ise “Belediyelerin ulaşım altyapısındaki bu adımlar, vatandaşların dahi iyi hizmet almasını sağlıyor. İzmir’deki bu çalışmaları da kutluyorum. Konfor ve güvenlik en üst seviyede. Yakıt tasarrufu üst seviyede” dedi.

TEMSA Global Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Pekarun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür plaketi ve otobüslerin maketini armağan etti. Törenin ardından Başkan Kocaoğlu, Sabancı grup yetkilileri ve törene katılanlarla birlikte otobüsün ilk seferinin yolcusu oldu. İnciraltı’ndan otobüse binen Başkan Kocaoğlu, Konak’a kadar seyahat etti.

 
1312 yeni otobüs alındı


İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılından bugüne kadar 1312 klimalı otobüs aldı. Bu dönem içinde ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından 1072 adet, İZULAŞ tarafından da 240 adet otobüs alındı. ESHOT ve İZULAŞ’ın yaptığı yeni alımlarla İzmir’de otobüslerin yaş ortalaması 5’in altına düşecek. Son alımların ardından İzmir’de engelli binişine uygun otobüs sayısı 780’e ulaşacak ve filonun yüzde 70’i bu özeliliklere sahip otobüslerden oluşacak.