İzmir Buca'daki Meşkure Şamlı Ortaokulu Görsel Sanatlar Dersi Öğretmeni S.K'nin, sınıfında adı "Deniz Ulaş" olan bir öğrenciye, "Bu terörist ismi, aileleriniz de ne biçim isim koyuyor" dediği ileri sürüldü. Cumhuriyet Gazetesi'nden Hicran Özdamar'ın haberine göre Ermeni kökenli bir başka öğrenci olan Artin'in de, Hıristiyan olması nedeniyle aynı öğretmen tarafından aşağılandığı belirtildi. Her iki öğrencinin velisi de öğretmen hakkında ilçe milli eğitim müdürlüğüne şikayet dilekçesi yazdı. Öğrencilerden Deniz'in velisi Isaf Korkmaz, şikayet dilekçesine de konu olan olayı şöyle anlattı: "Çocuğum eve geldiğinde okulda resim dersinde yaşadıklarını anlattı. Öğretmenin bütün çocuklara adlarının anlamını sorduğunu, sıra kendisine geldiğinde de adının Deniz Gezmiş ve Ulaş Bardakçı'dan geldiğini söylediğini aktardı. Ancak öğretmeni, bunların 'terörist adı' olduğunu, ailelerin ne biçim ad koyduğunu söylemiş. Çocuğum ertesi gün sınıfına gittiğinde iki grupla karşılaştığını, bir grubun kendisini desteklediğini, bir grubun kendisine terörist gibi davrandığını belirtti. Çocuğum o günden beri okula gitmek istemiyor. 'Beni okuldan al' diyor."Soruşturma başlatıldığına yönelik bilgi geldiğini kaydeden Korkmaz, "Ben de öğretmenim. Bu yapılanlar ayrımcılık. Dilekçemden bir sonuç çıkmaması durumunda konuyu savcılığa taşıyacağım" diye konuştu. Öğrencisinin adı "Artin" olan bir başka veli de, yine ilçe milli eğitim müdürlüğüne dilekçeyle başvurarak, çocuğunun aynı öğretmen tarafından Hıristiyan olduğu gerekçesiyle aşağılandığını savundu.

4+4+4'lük ayrışma

Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Abdullah Tunalı, özellikle 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte okullarda ayrımlaşmanın ortaya çıktığını, öğrencilerin inançlarının sorgulandığını söyledi. Tunalı, "Bir eğitimcinin görevi çocukların dini yapısını sorgulamak değil eğitim vermektir. Ayrımcılık yapamaz. Konunun takipçisiyiz" dedi. Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Yanık da öğrenci velilerinin şikayet dilekçesinin kendilerine ulaştığını ve inceleme başlatıldığını belirtti.

Bu arada  bir grup veli Milli Eğitim Müdürlüğü yanı sıra Cumhuriyet Savcılığı nezdinde girişimde bulunurken, Belediye Başkanı Ercan Tatı'ya da konuyla ilgili sıkıntılarını aktardılar. Velilerin kendisine bu öğretmenin derslere girmemesi konusunda isteklerini aktardığını söyleyen Ercan Tatı, "Bir öğretmenin barış içerisinde yaşayan öğrencileri siyasal ve etnik biçimde niteleyerek birbirine düşürecek nitelikteki davranışı en ağır biçimde cezalandırılmalıdır. Bu öğretmeni Buca'da istemiyoruz. Bu isteğimizi yetkililere ilettim. Soruşturmanın ivedilik içerisinde yapılmasını sağlamalılar" dedi.