Gülçin Karaegemen- Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-iş) İzmir şubesi, 4+4+4 eğitim yasa teklifine karşı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Bir çok kurum ve kuruluşun temsilcilerinin de katıldığı basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Prof.Dr. Lütfi Değirmenci, 3 Şubat günü Meclis'e sunulmuş olan 4+4+4 yasa teklifinin muhalefeti yok sayan bir tutum içerisinde kabul edilip genel kurula sevk edildiğini belirterek "Yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu'na geldiği bugün üretimden gelen gücümüzü kullanacak ve ülke çapında sendika olarak 30 bin kişi iş bırakacağız. İzmir'de ise bu sayı 2500 kişi olacak. Sendikamızın bu kararını destekleyen kurum, kuruluş ve halkımızla birlikte kitlesel basın açıklamaları yapacağız" dedi. Konak'ta yarın saat 11'de bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştireceklerini ifade eden Değirmenci, bu yasa teklifine karşı halkı hep birlikte olmaya davet etti. Açıklamasında 12 yıllık kesintili zorunlu eğitim düzenlemesinin asıl hedefinin dindar gençlik yetiştirmek olduğunu da vurgulayan Değirmenci, bu düzenleme ile ülkenin geriye gideceğini ve bilimsel, çağdaş, laik eğitimden uzaklaşılacağını savundu.

Yasa teklifinin 26 maddeden oluştuğunu ancak iki ana konuyu içerdiğini söyleyen Değirmenci, "Sekiz yıllık temel eğitim 4+4 şeklinde birinci ve ikinci kademe olmak üzere kesintili hale getirilmekte ve birinci kademeden sonra öğrencilerin farklı eğitim programları uygulayan ikinci kademe okullarına gitmelerinin önü açılmaktadır. Yasa bu şekliyle geçtiği taktirde dördüncü sınıftan yani dokuz yaşından itibaren öğrencilerin mesleki eğitime yönlendirmelerinin önü açılacak, temel eğitim çağdaş ülkelerin çok gerisine düşecektir. Ayrıca İmam Hatip okullarının orta kısımları da yeniden açılarak ve diğer okulların eğitim programları değiştirilerek Başbakan'ın ve iktidar çevrelerinin her fırsatta dile getirdikleri dindar gençlik yetiştirmenin fiili ortamı hazırlanmış olacaktır. Yani, dindar gençlik yetiştirme uğruna ulusal, laik, bilimsel ve çağdaş eğitim yok edilecektir" dedi.

Yasa teklifinde yer alan FATİH Projesi kapsamında, 2015 yılına kadar yapılacak her türlü alımların Kamu İhale Yasası ve Kamu İhale Kurulu'nun kapsamı dışına çıkarıldığını ve Milli Eğitim Bakanlığı'nabunu 2030 yılına kadar yüklendirme yetkisinin getirildiğini söyleyen Değirmenci, "İktidar yetkililerinin de zaman zaman ifade ettikleri gibi FATİH projesi 10 milyar dolar bütçelidir. Yasa teklifi ile böylesine büyük bir bütçe ve bununla ilişkili her türlü harcama devletin denetiminden kaçırılmakta ve bir rant oluşturulmaktadır. Böyle bir uygulama çağdaş ve demokratik hiç bir ülkede olamaz" diye konuştu.