Kent içi toplu ulaşımda çağdaş standartları hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, otobüs ulaşımında büyük bir dönüşüme imza atıyor. ESHOT Genel Müdürlüğü'nün yaptığı yeni alımlarla İzmir'de otobüslerin yaş ortalaması 5'in altına düşecek. Bu hedef doğrultusunda geçtiğimiz aylarda ihaleleri gerçekleştirilen 300 adet solo otobüs partiler halinde teslim alınmaya başlandı. İhalesi yapılan tüm otobüsler, ağustos ayına kadar hizmete girecek. Ömrünü tamamlayan eski otobüslerin de emekliye ayrılmasıyla, filonun yaş ortalaması 5'in altına düşecek. Böylece Avrupa Birliği standartlarında ortalama 6 olarak kabul edilen ideal filo yaşının da altına inilmiş olacak. Yine önümüzdeki aylarda alınacak 100 adet körüklü otobüsle birlikte bu ortalama daha da aşağı düşecek.
2005 yılında kent içi toplu ulaşımda ilk kez klimalı otobüslere yer vererek yeni bir devir başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, o tarihten itibaren tüm otobüs alımlarında klimalı olması şartını getirdi. Bir yandan da ömrünü dolduran otobüsleri trafikten çekmeye başlayan ESHOT, artık bu yazdan itibaren tamamı klimalı otobüslerden oluşan genç filosuyla hizmet verecek.

Engelliler için 780 otobüs

Sadece 8 yılda tüm filosunu klimalı otobüslerle donatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da engellilerin toplu ulaşımdan yararlanma hakkını göz önünde bulundurarak alımlarını bu doğrultuda yaptı. Son alımların ardından İzmir'de engelli binişine uygun otobüs sayısı 780'e ulaşacak ve filonun yüzde 70'i bu özelliklere sahip otobüslerden oluşacak.

Sanoslar'a veda

Yeni otobüslerin tamamının hizmete girmesiyle birlikte, İzmir'de kent içi ulaşımda bir devir kapanmış olacak. 90'lı yıllardan bu yana toplu ulaşımın yükünü çeken Sanos marka otobüsler emekliye ayrılacak.