Olay, geçen yıl 7 Ağustos'ta, Anafartalar Caddesi 1296 Sokak'ta çay ocağında meydana geldi. Evli ve 2 çocuk babası Yaşar Baykal, bir süre önce ailesi ile çalışmak için Manisa'dan İzmir'e geldikten sonra Basmane Semti'ndeki bir otele yerleşti. Akıncı Mahallesi'nde bulunan bir çay ocağından veresiye çay içmeye başlayan Baykal'ın, işyerine 50 lira tutarında borcu birikti. Olay günü alkollü olduğu iddia edilen Baykal, borçlu olduğu çay ocağına giderek yine veresiye çay istedi. Çay ocağı çalışanı Hasan Targat, kendisinden 50 lira borcu isteyince aralarında tartışma çıktı. Tartışma sırasında sinirlenen Baykal, Targat'ı bıçakla yaraladı. Targat, hastanede ölürken Baykal gözaltına alınıp, tutuklandı.

İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Kasten adam öldürmek' suçundan müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan Yaşar Baykal, son kez hakim önüne çıktı. Cumhuriyet Savcısı mütalaasında, sanığın müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti. Baykal'ın avukatı ise mütalaaya katılmadıklarını, asıl ölenin müvekkiline küfür edip, bıçakla saldırdığını, bu nedenlerden dolayı cezalandırılıcaksa da, indirim maddelerinin uygulanmasını istedi.

Baykal ise ifadesinde, "Bana ve aileme küfür etti. Onun da elinde bıçak vardı, bana saldırdı. Bıçağı birkaç kez sapladım, öldürme kastım yoktu. Amacım kendisini korkutmaktı. Asıl mağdur olan benim. Suçsuzum" dedi. Mahkeme heyeti talepleri dinledikten sonra, sanık Yaşar Baykal'ı hiçbir indirim maddesi uygulamadan, müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ceza alan Baykal'ın yakınları karara isyan etti.