İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN'da çalışan 650 personelin 1 Mayıs'ta işsiz kalmasına neden olacak ihale krizi, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararıyla sona erdi.

Büyükşehir Belediyesi'nde sevinç yaşanırken, Genel-İş Sendikası Cuma günü yapacağı iş bırakma eylemini iptal etti.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, ihalede İZELMAN Genel Müdürlüğü'nün teklifini değerlendirme dışı bırakan Kamu İhale Kurumu Kararı'nın yürütmesini durdurdu. DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası tarafından Büyükşehir Belediyesi önünde kurulan Direniş Çadırı'nın önünde mahkeme kararını bekleyen işçiler, sabahın erken saatlerinde Ankara'dan gelen sevindirici haberle büyük mutluluk yaşadı.

Polis çadırı söktü

İzelman işçilerini sevinçe boğan haberden önce sabah Büyükşehir Belediyesi önünde direnş çadırı gerilimi yasandı. Polis, sabah saat 06.00’da bir gün önce kurulan çadırı söktü. Bunun üzerine Disk Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve işçiler saat 10.00’da “DİSK” pankartından yeni bir çadır kurdu. Sarı, polisin tavrını eleştirerek “Sabah 06.00’da 200 çevik kuvvet gelip çadırı sökmüş. Bir gün önce kendilerine çadır kuracağımızı bildirmiştik. Buna karşın tavır bizi şaşırttı. Gerekçe ise kentin estetiğinin bozulmasıymış” dedi. İşçiler de polisi alkışlarla protesto etti.


İş bırakma eylemi iptal


DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, mahkeme kararı ile birlikte 650 çalışanın işlerini kaybetme tehlikesinin ortadan kalktığını, bu nedenle yarın yapacaklarını duyurdukları iş bırakma eylemi de dahil olmak üzere daha önce açıkladıkları eylemleri iptal ettiklerini söyledi. Mahkemenin İZELMAN'ın lehine karar vermesi ile büyük mutluluk yaşadıklarını belirten Sarı, taşerona karşı mücadelenin bundan sonra da aralıksız olarak süreceğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin kararını Kamu İhale Kurumu'na tebliğ edeceğini, KİK'in de mahkeme kararı doğrultusunda daha önce İZELMAN'ı değerlendirme dışı bırakan kararı iptal etmesi gerektiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde oluşturulan ihale komisyonunun da tekrar toplanıp mahkeme kararını dikkate alarak yeni bir karar vereceğini belirten yetkililer 650 çalışanın işlerine devam edeceğini belirtti.
Yetkililer, KİK'in verdiği karardan sonra yapılan tüm işlemlerin son mahkeme kararıyla hukuki geçerliliğin olmadığını açıkladı.

Öte yandan yasal süreç zaman alacağı için işlerin aksamaması için Nisan ayına kadar olduğu gibi Büyükşehir Belediyesi yine kısa süreli hizmet alımıyla işlerin devamlılığını sağlama yoluna gidebilecek.

Neler yaşandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 650 personel ihalesini İZELMAN kazanmasına karşın Hanoğlu-Zigana Ortak Girişimi'nin itirazı üzerine KİK, bu sonucu iptal etti. İhalenin Hanoğlu-Zigara Ortak Girişimi'ne verilmesi kararı alındı. İZELMAN'da buna karşı dava açtı. Ancak Ankara 17. İdare Mahkemesi itirazı reddetti. Bunun üzerine ortak girişim sözleşme imzalayarak 1 Mayıs'ta işe başlamak üzere 650 işçi almak için İzmir'e büro kurdu. İZELMAN'da çalışan 650 kişi ise işlerini kaybetmemek için eyleme başladı. Genel-İş'in desteğiyle kitlesel eylemler yapıldı. İZELMAN ise mahkeme kararını temyiz etti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi de İdare Mahkemesi kararının bozarak, KİK kararını yürütmesini durdurdu.

Kocaoğlu'dan teşekkürler

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZELMAN krizinin mahkeme kararıyla sona ermesi konusunda, “650 işçimizin sıkıntılı bekleyişine neden olan ihale sürecinde gelen yargı kararı ve arkadaşlarımızın İZELMAN'daki statülerinin devamı hepimizi çok sevindirdi. Umuyorum bir daha böyle bir süreç yaşamayız” dedi.


ŞİRKET İTİRAZ ETMEYECEK


Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin kararıyla 650 işçiyi kapsayan ihaleyle ilgili KİK kararının yürütmesinin durdurulmasıyla, kazandıkları ihaleyi kaybeden Hanoğlu-Zigana İş ortaklığı yetkileri vakit kaybetmeden İzmir’e geldi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Pervin Şenel Genç ile görüşen şirket yetkilileri daha sonra belediyeden ayrıldı. Bir süre belediyenin önünde mahkeme kararını kutlayan, halay çeken işçileri izleyen dört kişiden biri işçilerin fotoğrafını da çekti. İş ortaklığının avukatı Mehmet Güven Çınar basın mensuplarının sorusu üzerine, mahkeme kararıyla kendileri için bu ihalenin bittiğini söyledi. Çınar, “Mahkeme yürütmeyi durdurdu. Büyükşehir Belediyesi de yatırdığımız teminatı geri iade ediyor. Yeni bir itirazda bulunmayacağız” dedi. Belediyenin şirkete 1 milyon TL’lik teminatını geri ödeyeceği öğrenildi.

İşçilerin kutlamalarına katılan Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekinci de taşerona karşı mücadelenin süreceğini açıkladı. İzmir’de birlik ve beraberliğin zaferle sonuçlandığını belirten Ekinci, taşeron sistemiyle ilgili yasal düzenlemelerin yapılması için artık Ankara’nın harekete geçmesi gerektiğini belirtti.