17 Mayıs 2006’da Danıştay’a yapılan silahlı saldırıda yaşamını kaybeden Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin, İnciraltı’ndaki “Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı”nda düzenlenen törenle anıldı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemeleri Başsavcısı Celal Kocabaş, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Yılmaz ile meclis üyeleri ve yargı mensupları katıldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2006’da düzenlenen Danıştay saldırısının acısının hafızalarda ilk günkü tazeliğini koruduğunu belirterek, “O menfur saldırının 1. yıldönümünde açtığımız bu anıt, Türk yargısının cumhuriyete bağlılığı yolundaki sarsılmaz iradesine olan inancımızın bir ifadesi olarak dikilmiştir. Bu anıt, aydınlık yüzlü, çağdaş İzmir halkının ortak duyarlılığının bir simgesi olmuştur” diye konuştu.

 
Mutlu ve çağdaş Türkiye için

Konuşmasında 2011 yılında Torbalı’da söylediği “Aç yatabilirsiniz, yarı tok yatabilirsiniz. işiniz bozuk olabilir, işsiz kalabilirsiniz ama adaletsiz yaşayamazsınız’ cümlesini de hatırlatan  Başkan Kocaoğlu,  “Yurttaşların hak arama bilinçleri de, bağımsız yargı ile anlam kazanır. Bizler, yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü konusunda, ne kadar duyarlı ve bilinçli olursak, demokrasimiz de o kadar güçlenir ve yurttaşlık haklarımızın güvencesi, o oranda artar. Bu da toplumsal barış ve dayanışmayı güçlendirecektir. İşte o zaman, toplumumuz ‘barış ve dayanışma toplumu’, bizler de, ‘mutlu yurttaş’ oluruz. Geleceğe ‘mutlu ve çağdaş bir Türkiye’ bırakırız” dedi.

 
Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti


Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı;

“Bugün burada saygıyla andığımız, yargı şehidimiz Mustafa Yücel Özbilgin’i asla unutmayacağız! Onu şehit eden karanlık güçler iyi bilsin ki, asla ve asla amaçlarına ulaşamayacaklardır. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarını, birbirine düşürme oyunları, asla başarılı olamayacaktır. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!”

Konuşmaların ardından, kanlı saldırıda şehit olan Mustafa Yücel Özbilgin’in anısına,  İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan “Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı”na kırmızı karanfiller bırakıldı.

17 Mayıs 2006’da Danıştay’a yapılan baskında, İkinci Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetmiş; Danıştay İkinci Daire Başkanı Mustafa Birden, İkinci Daire Üyesi Ayfer Özdemir, İkinci Daire Tetkik Hakimi Ahmet Çobanoğlu ve Üye Ayla Gönenç de yaralanmıştı.