Mehmet Akif Çakmak- Alkolsüz yaşadığım en kötü günüm alkollü yaşadığım en güzel günden daha güzel diyebilen insanların oluşturduğu Adsız Alkolikler, ayık kalmak isteyen herkesi toplantılarına çağırıyor. İçenlerle hiçbir sorunları olmayan Adsız Alkolikler, doktorundan işsizine kadar birçok insanı bünyesinde barındıyor. Adsız Alkolikler'in felsefesini ise, bir alkoliğin derdinden ancak başka bir alkolik anlar düşüncesi oluşturuyor.

Adam gibi adam olmak için

Adsız Alkolikler Derneği'nin ev toplantıları ile başladığını ifade eden üyeler, "1993 yılında dernek oluşturuldu. Alkol vücudumuzda ve normal hayatımızda büyük tahribatlar yarattı. Kaybettiğimiz değerleri yeniden kazanmak, yeniden adam gibi adam olmak için Adsız Alkolikler grubu kuruldu. Bugün dünyanın 178 ülkesinde 10 milyon üyesi olan bir yapılanma. Damdan düşenin halini damdan düşen anlar anlayışımız var. Alkol bağlımlığı, irade ve ahlak sorunu olarak görülüyor. Biz bunun hastalık olduğunun bilincine sahibiz ve dışarda alkol sorunu yaşayan birçok insan olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştular.


Ayılmak isteyen gelebilir

Ege Üniversitesi ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Amatem bölümleri ile de ilişkilerinin olduğunu söyleyen üyeler, "Haftanın belirli günleri orada yatan hastalara bilinçlendirme toplantısı yapıyoruz. Hastalar da belirli günlerde bizim toplantılarımıza geliyor. Doktorundan işsizine kadar birçok kesimden insan var. Biz hastane, ilaç önermiyoruz. Burada önemli olan bize ulaşma cesaretini gösterebilmek, alkol sorunu yaşayanların direk gelip kapımızı çalmalarını bekliyoruz. Biz birbirimizin soyadını, işini bilmeyiz. Deneyimlerimizi paylaşırız, ücret talep etmeyiz. Her gün saat 19.00'da toplanırız. Güne ilişkin sıkıntılarımızı, alkol sorunumuzu konuşuruz. İleride olanlar, sonradan gelenlere rehberlik eder. Burayı bir terapi ortamı gibi değerlendirebilirsiniz. Ayılmak isteyen herkese hizmet veririz" dediler.

İçenlerle sorunumuz yok

Alkol içenlerle sorunları olmadığını söyleyen Adsız Alkolikler, "Biz içki görüntülerinin yasaklanması gibi konulara girmeyiz. İçenlerle sorunumuz yok. İçebiliyorlarsa buyursunlar içsinler. Biz bağımlı olduk ve bunun farkındayız. Alkol aldığımızda başımıza neler geleceğini biliyoruz. Alkolikseniz eğer birçok sorun da sizinle birlikte geliyor. Biz kimseye alkolik damgası vurmayız. Alkolik olup olmadığına kişi kendi karar verir. Eğer yaşantınızın normal akışında alkolden dolayı problem yaşıyorsanız, sizde de problem başlamış olabilir" ifadelerini kullandılar. Sigarayı bırakma konusunda da çaba gösterdiklerini söyleyen Adsız Alkolikler, "O konuda kendimizi biraz naza çekiyoruz. Alkol gibi çok önemli bir sorunla uğraşıyoruz. İçimizden birçok arkadaşımız alkolün yanında sigarayı da bırakmak için çabalıyor" yorumunda bulundular.
Çocuk yaşta alkol tüketiminin arttığına da dikkat çeken Adsız Alkolikler, madde ve alkol kullanma yaşının 14-15 yaşlarına düştüğünü ve bu tarz çocukların 20'li yaşlarında bağımlı hale geldiğini söylediler. Kıbrıs Şehitleri Caddesi 1462 sokakta yer alan Adsız Alkolikler'e ulaşmak isteyenler, 0539 393 01 33 ve 0232 421 64 62 numaralardan yararlanabiliyor.


Adsız Alkolikler kendini nasıl tanımlıyor?


Adsız Alkolikler, alkol bağımlılığı konusunda ortak sorunlarını çözebilmek ve diğer alkoliklere yardımcı olabilmek için deneyimlerini paylaşan kişilerin bir araya geldikleri kardeşlik birliğidir. Bunun sonucunda ulaşılan ruhsal bir uyanışla, bu mesajı diğer alkoliklere taşıma hedefi vardır. Adsız Alkolikler gönüllülük esasına dayalı, hayatın her kesiminden kadın ve erkeğin bir araya gelerek ayıklığa ulaşıp, ayıklığı sürdürdükleri dünya çapında bir kardeşlik kuruluşudur.