Yaşananlara pek şaşırılmaması gerektiğini de vurgulayan Çetin, "Bazı canlı türleri hızla yok oluyor. Milyonlarca yıldır yaşayan bazı türler de yıllık yaşam ritimlerini kaybediyor. Dünya kıyameti yaşıyor. Ozon tabakası delindi, eko sistem tahrip edildi. Biyolojik saati bozulan bitkilerin hızla yok olmasıyla aç kalacağımız ortada, daha da kötüsü 7 milyar insanın göç edebileceği bir yer de bulunmuyor. Başka bir gezegen bulmak için de vakit yok" dedi.

Zamanından önce açan, beklenen zamanlarda ürün vermeyen bitki örtüsünü inceleyen Prof.Dr.Barbaros Çetin; Nisan'da açması gereken erik ağacının İzmir'de kasım ayında meyve verdiğini, baharda filizlenecek ayçiçeğinin aralık ayında çiçek açtığını ifade ederek, "Dikili'den çıkıp Madra Dağı'na tırmanmak üzereyken ay çiçeklerinin açtığına tanık oldum. Ben yaşamım boyunca ay çiçeklerinin zamansız açtıklarını görmedim. Çünkü ayçiçeği normalde bahar aylarında topraktan çıkar, yaz sonunda meyvesini verir, sonbaharda da sapları çürüyerek biyolojik saatini tamamlar. Fakat öyle ilginç ki aralık ayında ay çiçeklerinin yeniden çiçek açtıklarına ve tohum verdiklerine şahit olduk. Maalesef küresel ısınma ve iklim değişiklikleri gerçeği artık dünyanın ekolojik ritmini, biyolojik saatlerini bozmaya başladı" dedi.

66'lık çiftçi de şaşırdı

Prof.Dr.Barbaros Çetin'in inceleme yaptığı sırada zamansız açan ayçiçeği tarlasında bulunan ve çiftçilik ile uğraşan Selanik göçmeni Dikilili 66 yaşında ki Celal Balaban'da gördükleri karşısında şaşkınlığını ifade ederek; Hayatımda ilk defa böyle bir olayla karşılaşıyorum. Özellikle son iki yıldır ürünler erken çiçek veriyor, ağaçlar zamansız meyve veriyor" dedi.

Aç kalacağız

Gidişatın çiftçiyi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Korkunçtur ki artık çiftçimiz ne zaman tohum ekecek, ne zaman ürün alacak, ne zaman ürünü harmanlayacak, yakın bir gelecekte bunu bilemeyeceğiz. Çünkü görüyoruz ki çiftçimiz tohumu ekiyor, bir bakıyorsunuz bir kaç gün sonra sağanak yağmur yağıyor, sel oluyor ve tarlaya giren tohum ziyan oluyor. Ocak ayında erikler çiçek açıyor, kasım ayında dut ağacı yeniden meyve veriyor, maalesef küresel ekolojik kaosun, felaketin gerçek izlerini görmeye başladık. Bizi insanları bir açlık tehlikesi bekliyor" dedi.

Dünya 6. yok oluş sürecinde

Çetin, "Görünen o ki insanlığın başlattığı bu süreç "6. Yok Oluş Süreci" önceki yok oluşlardan çok daha büyük olacak. İnsanoğlu sadece kendisi için değil gezegen için Kıyameti başlattı! Yılda yaklaşık 30.000 tür yok oluyor, yani saat başı 3 tür! Yaşam tarihinde 5 kez kitlesel yok oluşlar gerçekleşti, bunların her biri önemli jeolojik olayların sonucuydu. Örneğin 5. kitlesel yok oluş süreci bundan 65 milyon yıl önce bir gök taşının Dünya'ya çarpması nedeniyle gerçekleşti ve dinozorların 150 milyon yıllık süren egemenliği sona ermiş oldu. Yahya Kemal Beyatlı bir şiirinde "Dönülmez akşamın ufkundayız, vakit çok geç. Bu son fasıldır ey ömrüm, nasıl geçersen geç" demiş. Sonuçta "Kıyameti yaşıyor olsak da" yaşam her şeye rağmen güzeldir" dedi.