İmar planlarında ‘bölgesel park alanı’ olan ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ‘konut ve AVM’ yapımına uygun hale getirilerek ihaleyle satılan arazilerle ilgili plan değişikliği işlemi Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, 16 Mayıs 2013’te arazilere ait planların değiştirilmesine karşı ilk davayı açtıklarını hatırlatarak, “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın plan değişikliği talebini üç kez reddetmiştik. Ancak buna rağmen Özelleştirme İdaresi kendi yetkisini kullanarak plan değişiklerini yaptı. Biz de dava açtık. Planla ilgili kazandığımız yürütmüyi durdurma zaferinin, arazilerin ihalesine karşı açtığımız davayı da etkilemisini ümit ediyoruz” dedi.

Bornova’nın en büyük yeşil alanlarından biri olan Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait arazinin satılıp AVM ve konut yapılarak betonlaştırılmasına karşı Bornova Belediyesi’nin öncü olduğu mücadelede ilk zafer kazanıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından önce ‘Bölgesel Park Alanı’ndan çıkarılan daha sonra da konut ve AVM yapımına uygun hale getirilip ihaleyle satılan arazilerin planlarında yapılan bu değişikliklerinin yürütmesi, Bornova Belediyesi’nin 1 Nisan 2013’te yaptığı başvuru doğrultusunda Danıştay 6’ıncı Dairesi tarafından durduruldu.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi veren Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından değiştirilen planlara üç kez itiraz ettiklerini ancak yine de değişikliğin yapıldığını belirterek, “Bornova Belediyesi olarak bizim itirazlarımıza rağmen Özelleştirme İdaresi’nin kendi yetkisini kullanarak yaptığı plan değişikliğinin yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtık. Bu doğrultuda Danıştay, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılana kadar yürütmeyi durdurdu. Yine Bornova Belediyesi olarak  19 Eylül’de yapılan arazilerin satış ihalesine de ayrı bir dava açmıştık. Bu yürütmeyi durdurma kararı, satış ihalesine karşı açtığımız davayı da etkileyecektir” dedi.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Ağaçlı Yol’daki Karayolları Bölge Müdürlüğü arazisinin Kültürpark’tan üç dört kat daha büyük, kentin yeşil alan ihtiyacını karşılayacak nitelikte olduğunu belirterek, “Bu alan binlik ve 5 binlik planlarda resmi tesis alanı olarak görülüyor. Ancak Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün buradan taşınması durumunda resmi tesis fonksiyonu ortadan kalkacak ve 25 binlik üst ölçekli plandaki bölgesel park alanı fonksiyonu geçerli olacaktır. Biz de bu doğrultuda mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

 
Yeşil alan rant alanına dönüştürüldü

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın alanda emsali iki kata çıkarıp 10 kata kadar yükseklik hakkı verip yoğunluğu artırarak rant alanına dönüştürdüğünü belirten Başkan Sındır, “Herşey bir kenara herhangi bir trafik düzenlemesi yapılmadan böyle bir yoğunluk artışını kabul etmemiz doğru değil.  Bu anlayışla Önce Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın plan değişikliğine askı süresi içinde itiraz ettik. Kabul edilmeyince yargı yoluna başvurduk. Yürütmeyi durdurma istemiyle Danıştay’da dava açtık. Bu davaya rağmen ihale yapılınca yürütmeyi durdurma istemimizin ivedi olarak değerlendirilmesi için yazı yazdık. Bu adımların ardından yürütmeyi durduma zaferini kazandık. Bundan sonra esastan karar aşamasında da bu planın eski durumuna gelmesini diliyoruz” dedi.

Bornova Belediyesi olarak 1 Nisan 2013’te açtıkları davanın ardından, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin 16 Mayıs’ta açtığı bir dava ile Büyükşehir Belediyesi’nin de açtığı davaların bulunduğunu hatırlatan Başkan Sındır, “Planlara ilişkin yürütmenin durdurulması ile ihalenin iptaline yönelik açtığımız davalar birbirinden bağımsız. Ancak burada alınan yürütmeyi durdurma satış ihalesine karşı açtığımız davayı da etkileyecektir” diye konuştu.