Yeni Asya isimli balıkçı teknesinin kaptanı Mustafa Taşlı (28), Foça kıyılarından dün yaklaşık 5 mil açıkta 70 metre derinliğe ağlarını bıraktı. Toplamak istediği ağların ağır olmasıyla bereketli bir av olduğu sevincini yaşayan kaptan Taşlı, yukarı çekince gözlerine inanamadı. Ağların balıkla dolu olmasını beklerken torpido takıldığını gören Taşlı, patlama riskini düşünerek durumu hemen Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirdi. Olay yerine gelen Sahil Güvenlik Botu’ndaki uzmanlar, torpidonun patlama özelliğini kaybettiğini belirledi.

Yaklaşık 10 metre uzunluğundaki torpidoyu tüm uğraşlara rağmen teknenin güvertesine çekemeyen balıkçılar, savaş gemilerinin korkulu rüyasını vinç direğine asarak Sahil Güvenlik nezaretinde Foça Balıkçı Barınağı’na getirdi.

TALİM TORPİDOSU ÇIKTI


Barınağa getirilen torpidonun detaylı incelemesi burada yapıldı. İlk incelemelere göre, askeri tatbikatlarda kullanılan talim torpidosu olduğu saptandı. Patlamamış ve uzun süredir denizde kaldığı için kullanılamayacak durumda olduğu belirlenen torpidonun G7 tipi olduğu tahmin ediliyor.

Denizdeki tuz oranının yüksekliği nedeniyle aşırı derecede tahrip olduğu gözlenen torpido, kıyıda toplanan vatandaşların da ilgi odağı oldu. Bazı vatandaşlar meraklı gözlerle olan biteni izlerken, hatıra fotoğrafları çekerek bu anı ölümsüzleştirmeye çalıştı. Her türlü ihtimale karşı polis ekipleri tarafından uzaklaştırılmaya çalışılan bazı vatandaşlar ise, “Bana bir şey olmaz” diyerek yurdum insanı tepkisi gösterdi.
Balıkçıların ağlarına takılan torpido gerekli önlemler alındıktan sonra Foça’daki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Askeri Leventler Limanı’na telsim edilmek üzere götürüldü. Torpido’nun uzmanlar tarafından imha edileceği öğrenildi.

FOÇA AÇIKLARI TATBİKAT BÖLGESİ


Olayın şaşkınlığını uzun süre üzerinden atamayan Yeni Asya balıkçı teknesinin kaptanı Mustafa Taşlı, “Açıkta ağlarımıza bir cisim takıldığını fark ettik. Daha sonra cismin bir torpido olduğunu anladık. Patlama riskini göz önünde bulundurarak durumu hemen Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirdik.Patlama ihtimali olmadığını öğrenince de içimiz rahatladı” dedi.

Uzun yıllardır Foça’da balıkçılık yaptığını belirten Atilla Tiyanşan da, “Bölgemizin askeri bölge olması nedeniyle balıkçı teknelerimizin ağlarına zaman zaman mayın taşı, havan mermisi gibi askeri talimlerde kullanılan malzemeler takılabiliyor. Bu malzemeler ağlarımıza zarar verdiği gibi, bir günlük mesaimizi de boşa geçirmemize neden oluyor” diye konuştu.