Akay mesajında şunları kaydetti;

“Milletimizin çelikleşmiş iradesinin, mücadele azminin, özgürlük tutkusunun ifadesi olan Meclisimizin açıldığı 23 Nisan 1920 tarihi, bizim için çok önemli bir dönüm noktasıdır.  Toprakları işgale uğramış, esarete mahkum edilmek istenen Milletimizin yokluklar içerisinde var ettiği Meclisimiz, mili iradenin kalbinin attığı yer olmuştur. Umutsuzluğun, yoklukların ve güçlüklerin yaşandığı sancılı bir dönemde açılan TBMM, dünyada bir benzeri daha olmayan istiklal mücadelesinin, en büyük ve en anlamlı milli mutabakatının içinde doğarak; milli egemenliğin en somut göstergesi, geleceğimizi aydınlatan bir meşalesi olmuştur.

Dünyada ilk ve tek kurtarıcı ve kurucu parlamento niteliğine sahip olan Meclisimiz, ülkemizin ihtiyacı olan atılımları hızla gerçekleştirmiştir. TBMM, açıldığı günden beri milletimizin kaderine yön vermiş,  sorunların çözüm adresi olmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu ve ilk Meclis Başkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milli iradenin hayat bulduğu günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ilan etmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı günü bayram olarak çocuklara armağan etmesi Yüce Önder Atatürk'ün çocuklara verdiği değerin ve duyduğu güvenin en büyük göstergesidir. Nitekim,  ‘Küçük hanımlar, küçük beyler, sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.’ diyerek; 'yarının büyükleri, geleceğin garantisi' olan çocuklarımıza seslenen Atatürk; onlara verdiği önemi ve değeri vurgulamıştır.

23 Nisan, Türkiye Cumhuriyeti'nin çocuklarımızın ve gençlerimizin omuzlarında yükseleceğine olan güçlü inancın ifadesidir. Çocuklar sevgiyle büyüyen çiçeklerdir. Çocukların gülen yüzleri, sevinç içerisinde parlayan gözleri ve her zaman sevgiye gereksinim duyan sıcacık yürekleri, toplumun ortak umudunu yansıtmaktadır.

Açılış yıldönümünü kutlayan Türkiye Büyük Millet Meclisimizle, daha da güçlenen Cumhuriyet`imizle, geleceğe güvenle bakıyoruz. Meclisimiz bundan sonra da Cumhuriyetimizin 100. yıl vizyonuna yakışır önemli hizmetler yapacak, demokrasimizin daha da kökleşmesinde en büyük güç kaynağı olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Birinci Meclisimizin kahraman üyelerini ve milli mücadelede emeği geçmiş olan herkesi en derin saygı ve rahmetle anıyorum. Bugüne anlam katan geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın ve tüm milletimizin bayramlarını en içten duygularla kutluyor, sevgilerimi sunuyorum.”