Genel Kurul toplantısı için İzmir’e gelen Akdeniz Kentler Birliği (MEDCITIES) Başkanı Mohamed İdaomar ve İspanya Barselona Metropolitan Alanı Başkan Yardımcısı Jordi Portebella I Calvete, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenlendi.
Aynı zamanda Tetuan Belediye Başkanı da olan MEDCITIES Başkanı Mohamed İdaomar, İzmir’in Akdeniz Kentler Birliği’ne üye kentler arasında en büyüklerinden ve önemli bir Akdeniz şehri olduğunu vurgulayarak, “Sadece coğrafi konumu olarak değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel birikimi açısından da çok önemli bir şehir. Akdeniz bölgesinde misafirperverlik kültürü vardır. Ve İzmir’de yapılan organizasyonda, misafirperverliğin Akdeniz’in en  önemli kimliklerinden ve karakter özelliklerinden biri olduğunu bir kez daha anladık” şeklinde konuştu.

Stratejik planlar çok önemli


İspanya Barselona Metropolitan Alanı Başkan Yardımcısı Jordi Portebella I Calvete ise yaptığı açıklamada, İzmir’de gerçekleştirilen organizasyon ile Kuzey ve Güney Akdeniz ülkeleri için politik, ekonomik, kültürel, sosyal bağları ve işbirliği olanaklarını kuvvetlendirme imkanı bulduklarını söyledi. Calvete, “Bu işbirliklerinin iyi ilişkilere dönerek gelişmesi, daha da artması ve hatta Avrupa Birliği’nin bazı taleplerini de karşılar hale gelmesi de son derece önemli” şeklinde konuştu. Akdeniz kentlerinin stratejik planlarının ve bu planların paylaşımından çıkan örneklerin önemine de vurgu yapan Calvete,  “Akdeniz, medeniyetin doğduğu yer. Burada doğmuş herkes ‘Akdenizli’. Dolayısıyla Akdeniz kentlerinin çoğunun kültürü birbirlerine az ya da çok benzer. Yani değerleri, etikleri, anlayışları bütün Akdeniz kültürünün derin konseptini oluşturur. Bizim de benzer vizyonlarımız olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ortak yanımız Akdenizli olmak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Akdeniz’in tarih boyunca kıyısındaki kentlerin ticari, sosyal, kültürel ilişkileri ile gelişmiş ve uzun yıllarca dünyanın ticaret merkezi olan bir coğrafya olduğunu belirterek, “Hepimizin ortak yanı da Akdenizli olmak ve Akdeniz’i kullanmak. Akdeniz ikliminin etkileşiminin verdiği ‘Akdenizlilik Kimliğini’ yaşatarak, kentler arasındaki ilişkileri güçlendirerek sürdürmek istiyoruz” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, Akdeniz kentleri arasındaki işbirliğinin gelişerek sürmesinin, coğrafyamızda barış ve hoşgörüyü egemen kılacağını da sözlerine ekledi.

Kuzey Lübnan Valisi’nden ziyareti


Öte yandan genel kurul toplantısı için kente gelen Kuzey Lübnan Valisi Ramzi Nohra ile Trablus Belediye Başkanı Nader Ghazal, Başkan Aziz Kocoğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette bilgi alışverişi ve işbirliği olanakları konuşuldu.

Yeniden buluşalım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hafta ortasından başlayarak kentte estirdiği  Akdeniz rüzgarı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun  Tarihi Havagazı Fabrikası’nda verdiği gala yemeği ile  doruğa ulaştı.  Fransız Kalkınma Ajansı, Akdeniz Marsilya Entegrasyon Merkezi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Akdeniz Şehirlerinde Kent İçi Hareketlilik” konulu seminer ile Akdeniz Kentler Birliği Genel Kurulu’na  katılan  konuklarını ağırlayan Başkan Kocaoğlu, sıcak ve samimi tavırlarıyla Akdenizli katılımcıların gönlünü fethetti. Yeni dostlukların kurulduğu gecede yoğun toplantı maratonunun yorgunluğunu atan Akdenizli konuklar, en kısa süre içinde yeniden İzmir’de buluşmak üzere sözleşti.