AKUT, tatbikat senaryosu gereği saat 18.30'da İzmir'de bir depremin olduğunu gönüllülerine bildirdi. İzmir'de bulunan 120 kişilik ekip, kurtarma çalışmaları için gerekli malzemeleri almak üzere Ege Üniversitesi Kampüsü'nde bulunan depolarına giderek hazırlıklarına başladı. Tatbikatta kullanılacak malzemeleri araçlarına yükleyip arama ve kurtarma çalışmaları için Toros'taki Afet Koordinasyon Merkezi'ne ulaşan AKUT ekibi, toplanma bölgesi olarak belirlenen alana çadırlarını ve komuta çadırını kurdu.

Telefonla iletişiminin olmadığı bölgede telsizlerle haberleşme sağlandı. Afet bölgesinde tertiplenme, enkaza yaklaşma, enkaza giriş teknikleri, enkazda yaralının yerini tespit etme, yaralıyı kontrollü bir şekilde ilk yardım istasyonuna taşıma tekniklerini kullanan ekipler, sabah gün ağarana kadar aralıksız çalıştı.

AKUT İzmir Lideri Ömer Karaca, AKUT olarak İzmir'de 10 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve ekibindeki eski ve yeni 120 kişilik arama kurtarma gönüllüsü olan personeliyle sürekli bu tür tatbikatlar yaptıklarını ifade ederken, "Bu tür tatbikatlarda yeni arkadaşlarımıza stres eğitimi ve baskı altında gerilimi yaşatarak onların sabır ve tahammül sınırlarını zorluyoruz. Böylece onların bir deprem anında ilk müdahale esnasında dayanıklılıklarını ölçmeye çalışıyoruz. Personelimize bu tatbikatlarda sesli arama, enkaz altını dinleme ve köpekli arama gibi çalışmaların yanı sıra enkaz altında bulunan yaralıları sedyeyle nasıl taşıyacakları konusunda eğitim veriyoruz" dedi.

Depremden sonra ilk müdahalenin en kısa sürede yapılmasının kayıpları en aza indireceğini belirten Karaca, "Arama kurtarma çalışmalarında en önemli unsur malzemedir. Ancak İzmir'de deprem anında ulaşım olumsuz şekilde etkileneceği için bölgelere gelen ekiplerin ve malzemelerin sevkiyatı da gecikebilir. Bunun için İzmir'in semtlerinde, mahallelerinde çekirdek kurtarma ekipleri ve malzemelerinin bulunması önemlidir. Bu malzemeler ve çekirdek ekipler, doğal afet anında olay yerine gelen diğer arama kurtarma ekipleriyle birlikte önemli işler başaracaklardır" diye konuştu.