Körfez filosunu yenileme hedefiyle 15 katamaran tipi modern yolcu gemisi yaptırmaya başlayan ve gemileri 2014 yılında teslim alacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut filo içinde yer alan Alaybey adlı yolcu vapurunu ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle satışa çıkardı. Kasım ve ocak ayında yapılan iki ihalede de vapura talip çıkmadı. İzmir Körfezi’nde toplu ulaşım amaçlı çalışmaması ve Alaybey adının kullanılmaması maddelerinin yer aldığı şartnamede vapurun turistik gezi ve restoran işlevli olarak kullanılması öngörüldü. Yaklaşık 228 bin 43 lira bedel belirlenen vapur satılamadı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri vapurun satışı için yeni ihale açılıp açılmaması konusunda karar vermedi.

Katamaran tipi gemilerin 2014 yılından başlayarak hizmete girmesinden sonra emektar 5 vapurdan iyi durumda olanlar sosyal kültürel işlerde, nostalji ve turizm amaçlı kullanılmak üzere körfezde kalacak.

1977 YILINDA İNŞA EDİLDİ


Satışa çıkarılan Alaybey vupuru 1977 yılında İzmir Alaybey tersanesinde, 9 Eylül Vapuru ile birlikte İzmir’de kullanılmak üzere inşa edildi. Uzmanlar, bu iki vapurun, İstanbul’dan İzmir’e gelenlerden farklı bir estetiği olduğunu, planı ve tasarımının Alaybey Tersanesi mühendislerinin özgün çalışması olduğunu belirtti. Alaybey vapuru 47.9 metre boyunda ve 8.5 metre genişliğinde olup, 926 yolcu taşıma kapasitesine sahip.