Son dönemde sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddet karşısında bir dizi önlemler alan Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla hizmet verebilmeleri için ‘Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanması Yönetmeliği’ni yayımladı. Yönetmelik kapsamında tüm kurumlarda bir başhekim yardımcısının doğrudan takip edeceği ”Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimleri” de kuruldu.

‘ALO 113’ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HUKUKİ TAKİPÇİSİ OLACAK…

Sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları şiddet olaylarını anında bildirmelerini sağlayan Sağlık Bakanlığı, Alo 113 numaralı ‘Beyaz Kod’ uygulamasını devreye soktu. Herhangi bir şiddet olayına maruz kalan sağlık çalışanlarının 113 numaralı telefondan ‘Beyaz Kod Birimi’ne bildirim yapması, hukuki sürecin başlaması için yeterli olacak. Öte yandan şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının şikâyetçi olma ya da olmama durumuna bakılmaksızın sağlık kurumları yöneticilerine, şiddet olaylarını adli mercilere taşıma yetkisi de verildi. Bu önlemlerle birlikte sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları da cezasız kalmamaya başladı.

 
“ŞİDDETE TAVİZİMİZ YOK… HUKUKİ DESTEK VERİYORUZ…”

Sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla hizmet vermeleri için çaba harcadıklarını ifade eden İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, “Sağlık çalışanlarımızın haklarını koruma konusunda hiçbir tavize tahammülümüz yok. Onlar, fedakar bir şekilde ve özveriyle halkımıza hizmet veriyorlar. Dolayısıyla sağlık çalışanına yönelik şiddet toplumun tümüne yapılmış bir saldırıdır. En küçük bir şiddet olayında dahi personelimizin arkasında duruyoruz, hukuki destek veriyoruz.” dedi.

 
AVUKATLIK HİZMETLERİ BÜROSU HUKUKİ DESTEK VERİYOR…

İzmir’deki sağlık kurumlarında şiddet uygulayanlara karşı sağlık çalışanlarına hukuki destek veren İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Avukatlık Hizmetleri Bürosu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerinde bulunan kişilere yargının verdiği hapis cezaları hakkında bilgiler verdi. Avukatlık Hizmetleri Büro’sundan yapılan açıklamada 5 Aralık 2012 tarihi itibariyle toplam 370 ‘Beyaz Kod’ bildiriminin değerlendirilme sürecinde olduğu, değerlendirilme süreci sona eren bildirimlerden 19’u hakkında ise kamu davası açıldığı belirtildi. 

 
11 AY 20 GÜN HAPİS CEZASI…

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevi başındaki hekime yönelik sözlü saldırıda bulunan bir kişi, hakaret suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

5 AY HAPİS CEZASI… 5 YIL SÜREYLE DENETİME TABİ…

Kemalpaşa Devlet Hastanesi’nde meydana gelen olayda ise sağlık çalışanına yönelik tehditte bulunan bir kişi, tehdit suçundan 5 ay hapis cezası aldı. Mahkeme, sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verirken, aynı zamanda 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına hükmetti.

‘BEYAZ KOD’ UYGULAMASI ÖNCESİ AÇILAN İKİ DAVADA DA CEZA YAĞDI…

İzmir’in Aliağa Devlet Hastanesi’nde görev yapan Kulak Burun Boğaz Uzmanına yönelik sözlü ve fiziksel saldırıda bulunan bir kişi, hakaret suçundan 10 ay hapis cezası, yaralama suçundan da 3 bin TL idari para cezasına çarptırıldı.

5 AY HAPİS, 6 BİN 80 TL İDARİ PARA CEZASI…

Yine Aliağa Devlet Hastanesi’nde görevli Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanına hakaret ve tehditte bulunan bir hasta yakınına, tehdit suçundan 5 ay hapis cezası, hakaret suçundan ise 6 bin 80 TL idari para cezası verildi.