İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ev sahipliğinde düzenlenen “İzmir Konsoloslar Buluşması” toplantısına katıldı. Kent gündemine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantıya Konsolosluk Erkanı Başkanı Ömer Kaplan, Yunanistan- İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia,  Çin- İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian, İtalya- İzmir Konsolosu Luigi Iannuzzi, Meksika- İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu, Slovenya- İzmir Fahri Konsolosu Mazhar İzmiroğlu, Fas- İzmir Fahri Konsolosu Fatih Çakmakoğlu, Macaristan- İzmir Fahri Konsolosu Christopher Dologh, Kosova- İzmir Fahri Konsolosu Muharrem Toprak, Brezilya- İzmir Fahri Konsolosu Tamer Bozoklar, ABD- İzmir Fahri Konsolosu Güliz Basları, Şili- İzmir Fahri Konsolosu Martin Sanford, Bosna Hersek- İzmir Fahri Konsolosu Kemal Baysak, Pakistan- İzmir Fahri Konsolosu Yaşar Eren, Filipinler- İzmir Fahri Konsolosu Ender Yorgancılar, Belarus- İzmir Fahri Konsolosu Reha Yorgancıoğlu, Çek Cumhuriyeti-İzmir Fahri Konsolosu Etem Özsoy, Rusya Federasyonu- İzmir Fahri Konsolosu Rıza Eray Gürler, Kolombiya- İzmir Fahri Konsolosu Eliya Alharal ve Malezya- İzmir Fahri Konsolosu Hüsamettin Şınlak katıldı.

 

Krizlere dayanıklı kent


İzmir’e dışarıdan bakıldığında büyük değişimin görüldüğünü söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Kentin durağanlık yaşadığı bir süreç vardı ve o süreçten hep birlikte çıktık. 2010 yılından itibaren Türkiye’nin en hızlı büyüyen kenti olduk. Bir taraftan bu kentte üretim yapıldı, bir taraftan vergi gelirleri arttı. İzmir gelişip kalkındı ve daha da önemlisi, sanayicisinin ve tacirinin vergi ödeme ahlakıyla, ülkeye ve devlete olan borcunu ödemesi açısından da örnek bir kent haline geldi. Hem beyan edilen vergi hem de ödenen vergi açısından çok önemli bir boyutta İzmir” dedi.

İzmir'in stratejik planlar çerçevesinde dengeli bir büyüme gerçekleştirdiğini belirten Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“13 senedir İzmir’in bütün altyapılarını hızlı bir biçimde tamamlamak üzere çalışıp çabalıyoruz. Bir kentin hele hele İzmir gibi metropol bir kentin kalkınması, sadece bir müze ya da bir kongre merkeziyle gerçekleştirilebilecek bir şey değil. İzmir’de büyüme birçok sektörün doğru organize edilmesiyle olur. Kültür-sanatı ya da turizmi eksik bırakarak kalkınamazsınız. Bir kente yatırım yapmak için, yaşanılacak bir kent olması için ilk önce çevre yatırımlarında öncü olması gerek. Havasının, suyunun, toprağının temiz olması gibi birçok şey gerek. İzmir, dengeli bir stratejik planla büyüyen ve ürün çeşitliliğiyle krizlere daha dayanıklı bir kent. Ve İzmir, artık bir sıçrama aşamasına geldi. Bu sıçramayı da hizmet ve turizm sektörlerini çeşitlendirip yapacaktır. İşte İzmir böyle kendini toparlıyor, büyüyor.”
 

İzmir gülenlerin şehri


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarından çok mutlu olduğunu dile getiren Meksika'nın İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin büyük sorunu olan alt yapı yatırımlarını tamamladı. Örneğin İzmir, Türkiye’nin en zengin arıtma tesislerine sahip şehri. Körfez hızla temizleniyor, temizlenmeye de devam ediliyor. Hafif raylı sistem de rayına oturdu. 10 üniversitemiz, gelişmekte olan 3 teknoparkımız, 2 serbest bölgemiz var. İzmir kültür şehri, Ahmet Adnan Saygun Türkiye’nin marka salonu oldu. İzmir Türkiye’nin starı olacak. Bütün bunları topladığımız zaman, İzmir tartışmasız Türkiye’nin ekonomik yönden 2. büyük şehri. İstanbul ekonomik olarak 1. başkent, Ankara siyasi başkent ise İzmir bu iki şehrin dışında Türkiye’nin 81 ilin içerisinde birinci il durumunda. Biz İzmirliyiz, İstanbullu olmak istemiyoruz. Ankara somurtanların, İstanbul koşanların şehri ise İzmir de gülenlerin şehri olsun” şeklinde konuştu.
 

"Tramvay vagonları Ferrari gibi"


Bosna Hersek Fahri Konsolosu ve eski Karşıyaka Belediye Başkanı Kemal Baysak ise kente kazandırılan tramvayın son derece önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Yıllar sonra çocukluk hayalim gerçekleşti. Ben Başkanıma teşekkür ediyorum; İzmir’e medeni bir toplu ulaşım aracı kazandırdığı için.. Egzoz gazı olmayan, çağdaş bir araç bu. Norveç'ten konuklarım geldi Karşıyaka'ya.. Tramvaya bindiklerinde dedikleri şey şu oldu; ‘Bu vagonlar Ferrari gibi’. Yabancılar tarafından da dikkat çeken bu başarı, kenti daha ileri seviyeye taşıyacaktır.”