Konak Belediyesi tarafından 'Sağlıkta Buluşma Günleri' kapsamında 26 Ağustos İlköğretim Okulu'nda 'Anne Olmak' konulu bir eğitim semineri düzenlendi. Seminerde anne sütünün önemine dikkat çekilerek, bebeklerin iki yaşına kadar emzirilmesi gerektiği söylendi

Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve İzmir Tabip Odası işbirliğiyle Ballıkuyu 26 Ağustos İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilen seminerde, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği doktorlarından Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Özer kadınları bilgilendirdi. Dr.Özer, doğumdan sonra bebeğin emzirilmesi, bakımı, banyosu, temizliği, uykusu, aşılanması gibi pek çok konuda anne adaylarına eğitici bilgiler verdi.

Doğumdan itibaren yaşamın ilk 28 gününe yenidoğan denildiğini ifade eden Doç. Dr. Özer, özellikle bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesinin önemine dikkat çekti. Dr.Özer," Doğumdan sonra ilk bir saat içinde emzirmeye başlanmalı. Günde en az 8-12 defa emzirilmeli, bebek 4 saatten fazla aç kalmamalı ve her defasında 10-15 dakika emzirilmeli. Anne sütü eşi olmayan en yararlı ve en pratik besin kaynağıdır. Mutlaka bebekler ilk ay emzirilmeli" dedi.


Anne sütünün önemi


Emzirmenin, hem anne hem de bebek için çok faydalı olduğunu, anne sütünün bebeği enfeksiyonlara ve alerjiye karşı koruduğunu anlatan Özer şunları söyledi: "Bazı kronik hastalıklar ve şişmanlık riskini azaltır, kabızlık ve pişik daha az olur, ağrı kesici etkisi vardır, çene ve diş gelişiminde etkindir, anne-bebek arasında duygusal bağı güçlendirir. Anneler için de; kansızlığı engeller, gebelik sonrası alınan kilolar daha hızlı verilir, meme ve yumurtalık kanserinden korur, menopozdan sonra kemik erimesi ve kalça kırığı riskini azaltır. Daha pek çok faydaları vardır. O nedenle bebekleri 6. aydan sonra yan gıdalarla birlikte iki yaşına kadar anne sütü verilmelidir."

Özer, giysilerin pamuklu kumaşlardan olmasına, aşıların aksatılmamasına, ilk 6 ay her ay, 18 aya kadar üç ayda bir, sonrasında da her yıl düzenli doktor kontrolü yapılması gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Özer, "Aileler, özellikle anneler ne kadar bilinçli olursa o kadar sağlıklı çocuklar ve nesiller yetişir. Biz burada bu bilinci aşılamaya çalışıyoruz" dedi.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, sağlıklı nesiller için vatandaşlar  ve uzmanlar ile  el ele verdiklerini belirterek, "Güler yüzlü Konak ve güler yüzlü sağlıklı bir gelecek için emin adımlar atıyoruz. Sağlıklı nesiller yetiştirmek için öncelikle annelerin bilinçlendirilmesi gerekir. Biz de uzmanlar yardımıyla bunu yapıyoruz. Çeşitli konularda eğitim çalışmalarımız artarak devam edecek" dedi.