Aykut Polatlı-Salı günü tüm Türkiye'de sebebi tam anlaşılamayan bir şekilde elektrikler yaklaşık yedi saat kesildi. Bu durumdan diğer şehirler gibi İzmir'de payını aldı. Elektrik kesintisi nedeniyle, esnafın zarar gördü. Hastanaelerde ameliyatlar iptal edildi. Akla gelen ilk sorulardan biri ise aile sağlığı merkezlerinde bulunan milyonlarca aşının uzun süren elektrik kesintilerinden etkilenip etkilenmediğiydi. Edindiğimiz bilgiler neticesinde aile merkezlerindeki hekimlerimizin akıllıca yaptıkları hamleler ile bu aşılara zarar gelmedi. İZAHED Başkanı Murat Pala, aile hekimlerinin aşıları elektrik kesintilerinden korumak için sağlık müdürlüklerine teslim etttiklerini söyledi.

'Aşıların ısısı devamlı izleniyor'

Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) aşılar konusunda herhangi bir sorun olmadığını belirten İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkanı Murat Pala, İzmir'deki tüm ASM'lerde elektrik kesintilerine yönelik jenatörlerin bulunduğunu belirtti. Jenaratörlerin aşıların bulunduğu dolaplarla, bilgisayarlara güç sağladığını belirten Pala, 'Jeneratörler uzun süre çalışacak şekilde imal edilmemiş. Bu yüzden de ara ara dinlendirerek tekrar jeneratörleri çalıştırdık' dedi. Pala, aşıların ısısının otomatik olarak devamlı izlendiğini de vurguladı, 'Aşılar birkaç dereceye kadar ısınması bir sorun teşkil etmiyor. Aşılar 2 ile 8 derece arasında olmalı. Bunu devamlı bir şekilde takip ettik. Aşılar birkaç derece yükselse bile birkaç saat dayanabilir. Asıl sorun donma riski oluşturur. Halkımızın içi rahat etsin hiçbir aşımız bozulmadı. Biz zaten bozulan aşıları kullanmayız, kullandırtmayız' dedi. Kendilerinin yine de riske girmemek için tüm aşıları sağlık merkezleri ve sağlık müdürlüklerine teslim ettiklerini de söyleyen Pala bugün(dün) bu aşıları teslim alacaklarını da belirtti.

Tabip Odası: Sorun yok

İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner de aşılarla ilgili herhangi bir sorun olmadığını belirtti. Aile hekimlerinin hepsinde jeneratör olduğunu bu yüzden aşıların aile hekimlerinin özverili çalışmalarının neticesinde bir sorun oluşmadığını ve aile hekimlerinin önlem için aşıları sağlık müdürlerine teslim edilmesinin de doğru olduğunu belirtti.