Tüketici Birliği Federasyonu'nun açıkladığı Elektrik Kesinti Endeksi'ne göre, 2016 Haziran döneminde elektrik kesintisi bir önceki aya göre yüzde 7,34 artış gösterdi. 2016 Haziran döneminde gerçekleşen 60 bin 217 saatlik kesinti, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,81'lik artış gösterdi. Elektrik Kesinti Endeksi 120,40 olarak gerçekleşti. En yüksek kesinti gerçekleşen üç il, 6169 saatle İzmir, 4330,5 saat ile Ankara, ve 4017 saatle Konya oldu. En az kesinti gerçekleşen iller ise, Ardahan, Artvin, Diyarbakır, Gümüşhane, Hakkari, Şırnak ve Uşak oldu. Türkiye'nin kurulu elektrik enerjisi gücü 75 bin MW'ı aştı. Bunun en fazla yüzde 80'inin kullanıldığına dikkat çeken uzmanlar, kesintilerin sebebinin yanlış yönetim ve havaların ısınmasıyla artan enerji tüketimi olduğuna dikkat çekiyor.

Planlı olarak kesinti yapılıyor

Elektrik kesintisinin 2 türlü olabileceğini belirten Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, 'Birincisi arızi kesintiler. Yani şehir şebekenizde bakımsızlık nedeniyle birtakım arızi kesintiler olabilir. İkincisi ise, yük endişesidir. Talep anlık olarak eldeki arzı aştığı durumlarda kesintiye gidilir. İzmir'in 1'inci olmasının dikkatle incelemek lazım. Bu kesintilerde öncelikle mevsim koşullarını da dikkate almalıyız. Aşırı sıcaklar yaşayan İzmir'de klimaların devreye girmesiyle birlikte enerji kullanımı arttı. Özellikle talebin çok arttığı yaz dönemlerinde kesinti gezdirildiğini biliyoruz. Yani belli bölgelerde planlı olarak elektrik kesintisine gidilerek arz-talep dengesini oturtmaya çalışılıyor. Bu dönemlerde zaman zaman elektrik arzının talebi karşılayamıyor. Bu dengeyi korumak için de planlı olarak kesinti yapılıyor. İzmir'de böyle bir durum söz konusu olabilir' diye konuştu.

Nedenlerini araştıracağız

İzmir'in diğer şehirlerden daha fazla şehir şebekesinde arızi kesintilere gidip gitmediğini öğrenmek için ise Gediz A.Ş'nin paylaştığı bilgilere ulaşmaları gerektiğini ve bu bilgileri diğer şehirlerle karşılaştırmaları gerektiğini söyleyen Ulutaş, sözlerini şöyle sürdürdü: Kesintilerin nedenlerine bakıldığında iklim koşulları dışında bir şey olup olmadığı da ortaya çıkar. Şehir şebekesindeki arıza nedeniyle bir kesintiye gidildiyse bu konuda detaylı araştırma yapmak gerekir. Yoksa söylenenlerin hepsi spekülasyon olarak kalır. Verileri araştırmadan en net bilgiye ulaşamayız. Onun dışlında söyleyeceklerimiz ezbere kaçmak olur. Detaylı bakıp, duruma göre bilgilendirme yapacağız.