Astronot Charles Moss Duke’u ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kaya Tuncer’in kurduğu ESBAŞ’ın ve Uzay Kampı’nın hem İzmir hem de çocuklar ve gençler için bir kazanım olduğunu söyledi.

ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, ABD Hava Kuvvetleri’nden Emekli Tuğgeneral, eski NASA astronotu Duke’un, İzmir’de her yıl rutin programı çerçevesinde bir uzay bilimci, astronot ya da eğitmeni ağırlayan ESBAŞ Uzay Kampı Türkiye’nin özel misafiri olarak bulunduğunu hatırlattı. Güler, “Bugüne kadar Ay’a 12 astronot ayak bastı. Moss, bunlardan hayatta olan 8’inden birisi. Kendisini İzmir’de görmek bizi çok mutlu etti. Bir haftalık ziyareti boyunca başta öğrenciler olmak üzere uzaya ilgi duyan herkese tecrübelerini aktarıyor. Umuyorum heyecanlı geçen bu konferanslar ve buluşmalar gençlerin uzaya olan ilgisini arttırır” diye konuştu.

 
Duke: “İzmir’i her yerde tanıtacağız”

Astronot Charles Moss Duke ise eşiyle birlikte geldiği İzmir’de gördüğü ilgiden çok mutlu olduğunu söyledi. İzmir’de çok güzel zaman geçirdiklerini kaydeden Duke, “İzmir sadece manzarasıyla değil, insanların misafirperverliğiyle de çok güzel. Çocukları çok seviyorum, onlar bizim geleceğimiz. Teknoloji geliştikçe, daha eğitimli gençlere ihtiyacımız oluyor.  Onları aydınlatmak, teşvik etmek bizim görevimiz. Uzay Kampı’nda çocukları cesaretlendiğim, onlarla bilgilerimi paylaştığım için çok mutluyum. Kalplerimizde götüreceğimiz bu harika kenti gittiğimiz her yerde tanıtacağız” dedi.

O zaman 31 yaşındaydı

3 Ekim 1935 tarihinde Kuzey Karolayna’nın Charlotte kentinde doğan astronot Charles Moss Duke, 1966 yılında NASA tarafından seçilen 19 astronottan birisi oldu. Ay'a ilk inişin yapıldığı Apollo 11 görevinde kapsül iletişim subayı ve Apollo 13 görevinde yedek Ay modülü pilotluğu görevlerini üstlenen Duke, Apollo 16 programı kapsamında ise Ay yüzeyinde 71 saat 14 dakika kalıp üç ayrı seferde toplam 20 saat 15 dakika Ay yürüyüşü gerçekleştirdi. Duke, söz konusu görevde, bir başka Apollo 16 astronotu John W. Young ile birlikte yaklaşık 90 kilogram Ay taşı ve kumu örneğinin incelenmek üzere toplanması, Ay yüzeyine kozmik ışın detektörü yerleştirilmesi, sert ve engebeli yüzeyde hareket edebilen Rover-2 aracının manevralarının değerlendirilmesi gibi önemli çalışmaları tamamladı.

Ay’a 36 yaşındayken giderek “Ay’da yürüyen en genç astronot” olma unvanını kazanan Astronot Duke, Dünya’ya geri dönmeden önce Ay yüzeyine eşi ve çocuklarıyla birlikte çekilmiş bir fotoğrafını bırakmasıyla da tanınıyor. Astronot Duke’e ve Apollo 16’da görev alan diğer astronotlar John W. Young ve Thomas K. Mattingly’e NASA tarafından “Üstün Hizmet Madalyası” verildi.