"Kaliteli ve güvenli gıda mevzuatı", "Gıdaların satın alınmasında ve tüketilmesinde dikkat edilecek hususlar" ve "Gıdaların muhafazası" ile ilgili pratik detaylar katılımcılarla paylaşıldı. Gıda güvenliğinin esas şartının bilinçli ve iyi bir tüketici olmaktan geçtiğini belirten gıda mühendisleri, “İhtiyacını doğru belirlemek ve doğru alışveriş yapmak, az az ve taze ürün satın almak, alışveriş yaptığımız müesseselerin hijyen koşullarını incelemek çok önemlidir” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından İzmir'deki ilçe belediyeleriyle ortak olarak yürütülen eğitimin ilki Bornova'da gerçekleştirildi. Bakanlığa bağlı İzmir İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen gıda mühendisleri Nilgün Karaca ve Hatice Ulu, kaliteli gıda, sağlıklı beslenme, gıdaların muhafazası ve gıda zehirlenmeleri konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Özellikle ev hanımlarına yönelik gündelik ve pratik tavsiyeler verildi.

Özellikle iyi ve bilinçli bir tüketici olmak gerektiğini ifade eden gıda mühendisi Hatice Ulu, Kaliteli ve güvenli gıda mevzuatı ile gıda satın alınması ve tüketilmesi konusunda bilgilendirme yaptı. Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmaların niteliklerinden bahseden Ulu, "Mevzuatı oluşturan ana başlıklar, gıda ve yem güvenliği, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı, tüketicinin menfaati ve çevrenin korunması. Gıda güvenliğinin esas şartı bilinçli ve iyi bir tüketici olmak, ihtiyacını doğru belirlemek ve doğru alışveriş yapmak, az az ve taze ürün satın almak, alışveriş yaptığımız müesseselerin hijyen koşullarını incelemek. Yeni karşılaştığımız ürünlerde içeriği dikkatle incelemeli ve mümkün olduğu kadar az bileşen ve katkı maddesi bulunmasına dikkat edilmeli. Alışkanlıklarımızı değiştirmeli ve zararlı bildiğimiz ürünlerden uzak durmaya çalışmalıyız. Olumsuz bir durumla karşılaştığımızda 174 Alo Gıda hattını arayabilirsiniz" diye konuştu.

Geleneksel yöntemler hep daha sağlıklı

Güvenli gıda ve sağlıklı beslenme kavramlarının anlaşılması gerektiğini ve geleneksel uygulamaların daha sağlıklı olduğunu belirten gıda kontrol görevlisi Nilgün Karaca, "Basit haliyle, bozulmaya neden olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerden arındırılmış ürünlere güvenli gıda diyoruz. Sağlıklı beslenme; vücut için gerekli olan besin öğelerini dengeli, yeterli, düzenli ve hijyenik olarak tüketmektir" dedi.

İki tür zehirlenme olduğunu belirten Karaca, "Genel tanım olarak iki veya daha çok kişinin aynı besinden rahatsızlanmalarına zehirlenme denir. Zehirli olabilecek gıdalar ve fazla yendiğinde zehirli olabilecek gıdalar vardır. Genellikle bozulmuş gıdalar zehirli olabilecekken vücudun ihtiyacı olan bazı besinler fazla alındığında da zehirlenme görülebilir. Bunun yanı sıra muhafaza yöntemleriyle önlenemeyecek toksin ve spor içeren besinler de zehirlenmeye yol açabilir. Kanatlı hayvan ürünleri, süt ve ürünleri, hazır gıdalar, yumurtalı ürünler ile kremalar genel olarak yüksek risk grubunda bulunmaktadır. Bu tür besinleri soğutarak, su aktivitesinden uzaklaştırarak yani tuzlama ya da kurutma yöntemiyle, şeker ilavesiyle yani reçel, marmelat yaparak, tütsüleyerek, kaynatarak, konserve yöntemiyle, fermantasyon, ışın, kimyasal ve ozon uygulamalarıyla daha uzun süreler muhafaza edebiliyoruz. Yani en güvenilir yöntemler annelerimizin ninelerimizin evlerde yaptıkları" diye konuştu.

Beslenme kaynaklı ihmaller geleceğimizi etkiliyor

Bir ziraat mühendisi olarak tarımsal ve hayvansal gıda üzerine uzun yıllardır araştırmalar ve sunumlar yaptığını, insanın en temel ihtiyacı olan beslenme konusunda doğru uygulamalar olması gerektiğini ifade eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, " Beslenmek çok temel bir ihtiyacımız fakat doğru beslenmenin önemi çok daha büyük. Maalesef beslenmeden kaynaklı ihmallerle geleceğimiz etkileniyor. Bunun için devletlerin de denetimlerini sürdürmesi ve doğru üretim uygulamalarını desteklemeleri, tüketicinin de bilinçli olması gerekiyor. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz bu eğitimi çok önemli buluyorum. Düzenli olarak yaptığımız "Güvenli Gıda Günleri" toplantılarında da pek çok konuda bilinçlendik, İl Müdürlüğümüzün de katkısıyla uzmanlarımız çok önemli bilgileri bizlerle paylaştılar, çok teşekkür ederiz" dedi.