Esin Gençel-İkMM'nin 3 ilin belediye başkanlarına yaptığı 'Barış Çağrısı' İkMM Mart ayı toplantısında Şanar Yurdatapan'ın moderatörlüğünde konuşuldu. Toplantının konukları AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Arif Ali Cangı. Sivil Toplum Kuruluşlarının da katıldığı toplantıya Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait hastalığı nedeniyle katılamadı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Arif Ali Cangı, yaptığı konuşmada, "Barış sürecinde her birimize önemli görevler düşüyor. Silahların susmasını istiyorsak, eşit ve özgür yaşamak istiyorsak her birimizin yapması gerekenler var. Diyalog süreci önemli. Her katmanın, her bireyin diyalog sürecine katkısı olmalı. Bu noktada STK'lara ve siyasilere önemli görevler düşüyor.  TkMM'nin barış için girişimi olması önemli. İzmir, Diyarbakır ve İstanbul'un barış için el ele verilmesi önemliydi. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir İzmir'e gelecekti. Baydemir olumlu karşılık verdi ama İzmir Büşükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan olumlu karşılık vermedi. Baydemir'in burada olmayışının nedeni davet edilmemesi. Başka başka işler bahane edildi. Ama barıştan önemli bir iş var mı? Barıştan daha acil bir iş yok" dedi.


Kalıcı barış için çalışalım

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise siyasi hesaplarla barışın sağlanamayacağını belirterek, "Türkiye'nin en önemli sorunu ve milli sorunu. 1984'den beri büyük acılar yaşıyoruz. Annelerimiz babalarımız gözyaşı içinde. Dünyada bitmeyen savaş yok. Şemdinli olaylarında oraya gitmiştim ilk kez yakından tanık oldum. Bir evde iki kardeşten bir asker biri dağda kuşkusuz iki kardeşten birinin cenazesi gelecek. Buna mutlaka bir son verilmeli. Ülkede dilin, barış ve kardeşlikten yana olmalı. Çözüm konusunda farklı nüanslar olabilir. Barışı yaşatacak çözümleri üretmemiz gerekiyor. Akan kan hepimizin. Barışın kalıcı bir şekilde yaşanması için hepimizin çalışması gerekiyor. Sorun siyasi malzemenin ötesine çıkarılmalı. Oslo görüşmeleri seçim sürecinde yaklaşan bir durumda yapıldı. Şimdi de yaklaşan bir Cumhurbaşkanı seçimleri var. Siyasi hesaplarla, gelecek hesaplarla konu çıkmaz sokaklara giriyor. Bu topraklarda barış ve kardeşlik içinde hepimizin yaşaması gerekiyor. Kapalı kapılar ardında değil aleni bir şekilde barış için görüşlerimizi dile getirmeliyiz. Savaş öldürür" diye konuştu.


Özgür bir parlamento istiyoruz

Diyarbakır Küçük Millet Meclisi Temsilcisi Eyüphan Kaya ise, "Bugünkü mevzu çok önemli. STK'lar bu sürece nasıl katlı yapabilir. Geride kirli hesaplar var yeni bir sayfa açıp birbirimize selam vermemiz gerekiyor. Batı doğunun çektiğini basın aracılığıyla gördü. Ben ana dil için 8 yıl medrese eğitimi görmüş bir insanım. Bizim kanaatimiz Kürt sorununu müzakere etmektense Kürtlerin sesini rengini söyleyecek bir ortam olması. Bu istekler 6-7 maddeyi geçmez. Biz sıkıntılarımızı dile getirerek moral bozmak istemiyoruz. Muhasebeden çok bu defteri kapatarak barış süreci için neler yapmamız gerektiğini konuşmalıyız. Silahsızlanma lazım, hedefimizde ileri düzeyde silahsızlanma olacak ki sıkıntı yaşanmasın. Bu süreçten çok umutluyum. Yapılan dedikodularla barış kazanmak kolay değil biraz ezber bozulması lazım. Doğuya bakış açısı farklı. Her türlü sorunumuza çözüm getirecek özgür bir parlamento istiyoruz" diye konuştu.