Merve Has- Geçtiğimiz günlerde video kasetlerinin ortaya çıkmasıyla gündeme gelen Fevziye Cengiz'in  Karabağlar Polis Merkezi'nde gördüğü şiddet 6 ay öncesinde gerçekleşti. Olaydan bir gün sonra Cengiz'in İzmir Barosu'na başvurduğunu söyleyen İzmir Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Ayşegül Altınbaş, "Kendisine, hukuki mücadelesinde yardımcı olması son derece başarılı iki avukat görevlendirildi. Fevziye Cengiz olayında başından beri tarafız ve Kadın Hakları Komisyonu olarak her koşulda ona desteğimizi sürdürdük ve arkasındayız. Hem kamusal alanda, hem özel alanda ne kadına ne erkeğe uygulanan şiddeti mağruz görmüyoruz. Şiddetin aklanacak bir tarafı yoktur. Özellikle şiddet,  polis, devlet ve kamu eliyle yapıldığında çok daha kötü bir davranıştır" diye konuştu.

Bu olaydan sonra kadın örgütleri ve İzmir Barosu tarafından anında tepki konulduğunu belirten Altınbaş, "İzmir Barosu'nun başından beri Fevziye Cengiz'in yanında olmasıyla çok fazla iş yapıldı. Hatta kadın dernekleri de bu konuda yanyana durak istiyorlar. Şu an İzmir Barosu, bu konuda taraf olduğu için, hala kadın dernekleriyle görüşmeler yapılıyor. Onlar organize oluyor ve hep beraber bir basın açıklaması yapmaya hazırlanıyor. Kitlesel bir tepki göstermek için çalışmalar yapılmakta. Karakolda sadece kadına yönelik şiddet, kadının kadın kimliğinden kaynaklanan uğradığı şiddet yok ve karakolda şiddet gören çok fazla kadın, erkek ve coçuk var. Genelde insan hakları ihlali gibi bir sorun var. Karakollar, insanların eşit hizmet görecekleri bir yer ancak erkekler de karakoldaki şiddetten payını alıyorlar. Basın açıklaması tüm sivil toplum örğülerinin katılımıyla yapalım diye düşündük. Bütün kadın örgütleri yanyana gelip tepkilerini göstererek sözlerini söyleyecekler" dedi.


İki polis hakkında dava talebi reddedildi

İzmir'de Karabağlar Polis Merkezi'ndeki vahim dayak görüntüleriyle birlikte ortaya çıkan skandallar sürüyor. Dosyaya göre, savcı Alaaddin Dokur, mağdur Fevziye Cengiz'in "Ben dayak yerken izlediler" yönündeki beyanı için "İddialar soyut" dedi ve kamera kayıtlarında dayağı izledikleri, hatta gizlemek için perdeyi kapattıkları görünen polisler hakkında "kovuşturmaya (davaya) yer olmadığına" karar verdi. Savcılık ayrıca dayak attıkları kamera görüntüleri ile ortaya çıkan 2 polis hakkında "hakaret ve tehdit" suçlarından da dava açılmasına gerek olmadığına karar verdi.

Fevziye Cengiz, kendisini karakolda dakikalarca döven 2 polisin yanı sıra Tekin Doğan isimli polis ve odada bulunduğu halde dayağa hiç ses çıkarmayan, hatta dayağın dışardan görünmemesi için stor perdeyi indirdiği görüntülere yansıyan 40 yaşlarındaki beyaz saçlı polis memurundan da şikayetçi oldu. Cengiz, bu polislerin dayak sırasında yalvararak kendilerinden yardım istediği halde hiçbir şey yapmayarak suça iştirak ettiklerini belirtti.