Vatandaşları kentsel dönüşüm hakkında bilgilendirmek üzere Karşıyaka Belediyesi tarafından oluşturulan Kent Yenileme ve Dönüşüm Merkezi’nin ilki Tuna Mahallesi’nde açıldı. İsmail Özkunt Sokak N:18/a’da hizmete giren merkezin açılış törenine Karşıyaka Belediye başkanı Cevat Durak’ın yanı sıra, Karşıyaka Muhtarlar Derneği Başkanı Fuat Pusat, mahalle muhtarları, belediye bürokratları ile çok sayıda vatandaş da katıldı.

“Sakın evinizi satmayın”

Karşıyaka Belediyesi Kent Yenileme ve Dönüşüm Merkezi’nin açılışında konuşan Başkan Durak, kentsel dönüşüm yasasındaki eksikliklere dikkat çekerek, “Yasal olarak burada yıkımı biz yapıyoruz, ama imar çalışmasını yapamıyoruz. Bu yasada eksik var diye her fırsatta söylemeye çalışıyorum. Yıkım için bize izin veriyorsunuz, ama bina yapmak için izin vermiyorsunuz. O zaman vatandaşın sıkıntısını çözmüyorsunuz” dedi.

Kentsel dönüşümde karar vericinin vatandaş olduğunun da altını çizen Başkan Durak Karşıyakalılara, “Burada bu işin simsarlığını yapan çok insan var. Bunlar ucuz şekilde yerlerinizi kapmak isteyecekler. Sakın kimse yerini satmasın. Buranın rantını burada yaşayanlar almalı. Burada verdiğimiz imarla yapımcı firmaya zaten yer veriyoruz” uyarısında da bulundu.

Karşıyaka Belediyesi’nin Kent Yenileme ve Dönüşüm Merkezleri ile kentsel dönüşümü doğru olarak vatandaşa anlatacağını belirten Başkan Durak, “Projelerin nasıl işleyeceğini, hakkınızın ne olduğunu bu merkezlerden öğreneceksiniz” diye de ekledi.

“Önümüzü tıkamayın”


Konuşmasında 6306, 5393 ve 5216 sayılı yasalardan doğan yetki karmaşalarının belediyelerin elini kolunu bağladığına da dikkat çeken Başkan Durak, “Bakın Karşıyaka sahilinde yetki Büyükşehir Belediyesi’nde, biz bir şey yapamıyoruz. Karşıyaka temizlikte çok ileri ama, yetki karmaşalarının getirdiği sıkıntılar artık canımıza tak ettirdi. Bize yetki versinler güvensinler Karşıyaka’yı Türkiye’nin en güzel kenti yapmak istiyoruz. Önümüzü açsınlar, tıkamasınlar biz daha güzel şeyler yapacağız. Buna ihtiyacımız var” dedi.

“Bizim hep beraber yürümeye ihtiyacımız var” diyen Başkan Durak, “Burada bu kenti bizden daha iyi bilen yok. Yukardan gelip de ahkam kesenlere, kentsel dönüşüm toplantıları düzenleyenlere söyleyecek hiçbir şeyim yok. Ama merkez burası, projeler burada yapılacak. Buradaki insanlara anlatılmalı” diye de ekledi.

7 bin binanın hemen yıkılması gerekiyor


Karşıyaka Alaybey bölgesinde binaların dayanıklılığı için yapılan çalışmadan çarpıcı örnekler de sunan Belediye Başkanı Cevat Durak, “Bu bölge Karşıyaka’nın ilk yerleşim yerlerinden biri. 1950’li yıllardan başlayarak süren kentlileşmenin ağır sonuçlarını yaşıyoruz. Yaptırdığımız incelemede binaların yüzde 55 oranında hemen yıkılması gereken bina olduğu ortaya çıktı. Yüzde 41’i ise ancak güçlendirme sonucu oturulabilecek. Yüzde dörtlük sağlıklı binalar da son 10 yıl içinde yapılanlar. Bir afet yaşamadan çözüm bulunmalıdır. Bu bölgede bulunan 6 mahallede 14 bin bina bulunuyor. Bunlardan yedi bini hemen yıkılması gerekiyor. Bir an önce sağlıklı konutlara kavuşmak gerekiyor” dedi.

Merkezi açılış töreninde Karşıyaka Muhtarlar Derneği Başkanı, bahariye Mahallesi Muhtarı Fuat Pusat yaptığı konuşmada mahalle halkı adına Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a teşekkür ettiklerini söyledi. Başkan yardımcısı Cengiz Türksoy’da kentsel dönüşüm projelerinin hazırlanma aşamalarını söyleyerek gelecekte sağlıklı bir kent hedeflendiğini belitti.