Global Compact Network Türkiye ile İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin işbirliği ve Bornova Belediyesi’nin desteğiyle ‘Herkes İçin Sürdürülebilir Enerji: İş Dünyası için Fırsatlar, Enerji Yönetimi ve Politikaları Çalıştayı, konunun taraflarını ve ilgililerini biraraya getirdi. Konferansa Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Daimi Temsilcisi Kamal Malhotra, BM Genel Sekreter Yardımcısı, Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı (Rio+20) Genel Koordinatörü ve UN Global Compact Office Sürdürülebilir Kalkınma Baş Danışmanı Brice Lalonde başta olmak üzere konuyla sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve akademiden temsilciler katıldı.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın da konuşmacı olduğu oturumda İklim Değişikliği Liderler Platformu Türkiye Sözcüsü Kerem okumuş, Sektörel Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Targıt, Royal Haskonin DHV Turkey ELC Group Genel Müdürü Roy van Eijsden sürdürülebilir enerji konusundaki birikimlerini anlattı.

Enerji alanında çalışma yapan akademi, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasından yerli ve yabancı pek çok konuğun bulunda İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki toplantıda Bornova Belediyesi’nin sürdürülebilir enerji konusundaki çalışmalarını anlatan Başkan Sındır, “Modern kentler tüketime dayalı sistemlerden oluşuyor. Çevreye sürekli negatif yönde etki ediyor. Yanlış üretim, kentleşme ve yapılaşma modelleri bu negatif etkilerin en önemli nedenleri arasında yeralıyor. İklim değişikliğine neden olan sera gazları yüzde 70-80’i de kentlerden kaynaklanıyor” dedi.

Sürdürülebilir bir kent modeli oluşturmak için 4 yaklaşım bulunduğunu belirten Başkan Sındır, “Bunlar planlama, geçmişe ve yerele dönüş, yeni teknolojiler-ekolojik yaklaşımlar ve yerel yönetimlerce alınacak önlemlerdir” dedi. Başkan Sındır, Bornova’da ambalaj atıklarını ayrı topladıklarını, atık yağları topladıklarını, belediye hizmet binalarında led aydınlatmaya geçtiklerini, araç kullanımında havuz sistemi uyguladıklarını, organik ürün pazarı kurarak ekolojik tarıma destek verdiklerini, Avrupa Enerji Kentleri Ağı’na (Energy Cities) üye olduklarını, Covenant Of Mayors’a üye olarak 2020 yılına kadar karbon salımını en az yüzde 25 oranında azaltmayı taahhüt ettiklerini söyledi. 5 dönüm alan üzerinde güney tarlası olarak da isimlendirilen ‘Fotovoltaik Güç Tesisi’ kuracaklarını belirten Başkan Sındır, “En temiz ve sürdürülebilir enerji, tasarruf edilen enerjidir. Nükler santral için harcanacak para evlerdeki tek camların çift cama dönüştürülmesi için teşvik olarak verilse, belki 5 tane nükleer santral kuracak kadar para tasarruf edilebilir” dedi.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Ege Üniversitesi Mühendislik Kulübü tarafından düzenlenen “2. Ulusal Enerji Verimliliği Zirvesi”ne de konuşmacı olarak katıldı. “Türkiye’de ve İzmir’de Enerji Gündemi” konulu oturumda bir sunum yapan Başkan Sındır, enerjinin verimli kullanımı konusunda yerel yönetimlerin üzerine düşen sorumlulukları anlattı.