Alsancak Rotary Kulübü’nün evsahipliğinde İzmir’de faaliyet gösteren Rotary kulüplerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıya konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Kamuoyunda “Bütünşehir Yasası” olarak bilinen “Büyükşehir Belediyesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na ilişkin görüşleri sorulan Başkan Aziz Kocaoğlu, yasaların ve uygulamaların zamanla değiştirilmesini doğal karşıladığını ancak beldelerin kapatılması gibi bir uygulamanın sadece nüfus faktörüne bakılarak ele alınmasının doğru olmadığını söyledi. Yeni Foça ve Birgi gibi tarihi ve turistik öneme sahip beldelerdeki belediyelerin kapatılmasının yanlış olacağına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

Yerelleşme zaafiyeti

“Bütün iktidarlar ipi kendi elinde tutmak ister. Yerelleşiyoruz diye hep Türkiye’de yerel yönetimlere görev verildi. Ama yetki verilmedi. Bu da yerelleşme zaafiyeti getirdi. Devleti temsilen vali olur, olmaz; o bizim devlet sistemimizin bir sonucudur. Ama vali ve vali yardımcısının koordinasyonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri izlenecek, onların yatırımları gözden geçirilecek, ‘şu gerekli, bu gereksiz’ denilecekse, belediye başkanlığının hiçbir anlamı yoktur. Belediye Başkanı yerel yöneticidir. 2009 senesinde 1 milyon 120 bin oyla seçildim. 3 büyük metropol içinde nüfusuna oranla bu kadar oy alıp seçilen başka belediye başkanı yok. Bu kadar İzmirli’nin oyunu alacaksınız. Tek dereceli seçileceksiniz. Sonra gidip vali yardımcısının kurulunda denetleneceksiniz. Zaten bu konuda denetim yapanlar var. Beş yılda bir değişen vali, üç yılda bir değişen vali yardımcısı bu kentte yaşayan belediye başkanları kadar bu kenti tanıyıp bu kentin kalkınmasını sağlayabilecekse, zaten belediye başkanlığına gerek yok. Gelsinler valiler, vali yardımcıları bu görevi yapsınlar. Böyle şey olmaz. Davul belediye başkanın sırtında, tokmak başkasında, böyle bir yönetim olamaz. Biz demokratikleşemiyoruz. Bunun nedeni yerel yönetimlere yeterli yetkiyi vermememizden kaynaklanıyor. Demokrasi yerelde yeşerir. Bütünşehir, tam şehir önemli değil. Önemli olan yetki ve sorumluluğun atbaşı gitmesidir. İkincisi, Türkiye Cumhuriyeti etki tepki yönetiminden kurtulmalıdır. Önemli olan uzlaşı ve halkın katılımıdır. Bu İngiliz modelidir, diğer model Fransız modelidir.  Fransız modeli şu anda 5. Cumhuriyeti yaşıyor. İngiltere’de hala kraliçe var. Ama İngiltere, Fransa’dan daha demokratik bir durumdadır.”

 
EXPO’da ipi göğüsleyeceğiz

EXPO 2020 için var güçleriyle çalıştıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Herkes burada elinden geleni yapıyor. Biz EXPO’da beş ülke ile yarışıyoruz. EXPO hedefine yürümek için belli sektörlerde daha iyi çalışıyoruz. EXPO’nun esas getirisi turizm ve hizmete yönelik. İzmir uzun yıllardır turizm ve hizmet sektöründen pay alamıyor. Kazanmak için yarışacağız. Ama hiçbir zaman EXPO’ya bel bağlamayacağız. EXPO’nun gelmesi kente yatırım gelmesi demektir. EXPO büyüyen kent için 6 aylık bir şölen olacak. Başlangıç değil sonuçtur. Sonuçlar bir hakkaniyet terazisinden geçmiyor ama biz bir numaralı adayız” dedi.