Ali Budak-Suriyeli mültecilerin dramı sürüyor. Ülkelerindeki savaştan kaçan ve Türkiye'den de Avrupa'ya geçmek isteyen mülteciler, ölümü göze alarak deniz botu ile yolculuklarını sürdürüyor. Yetkililerin hiçbir işlem yapmadığı ve açıktan satılan can yeleği ve simit satışlarının düştüğünü söyleyen Basmane esnafı, Yunan Adaları'na geçmek için önümüzdeki günlerde gelecek olan 3 bin mülteciyi bekliyor. Havaların günden güne soğumasıyla Bamane'deki mülteci sayısı azalmaya devam ediyor. Soğuklardan dolayı ve cebinde parası kalmayan mülteciler çadırlara ya da ülkelerine dönerken, parası olanların bir kısmı İzmir'e yerleşirken diğer kısmı Avrupa'ya kaçmaya çalışıyor.

Tehlikeler arttı

Artık eskisi kadar can yeleği, simit ya da diğer suya dayanıklı eşyaları satamadıklarını söyleyen Basmane esnafı, 'Havalar soğuduğu için denizden kaçma daha da tehlikeli hale geldi. Bazıları hala şansını denemek istiyor ancak çoğunluk şehre yerleşti ya da çadırlara döndü. Bize önümüzdeki günlerde 3 bin Suriyeli mültecinin Avrupa'ya kaçmak için İzmir'e geleceği söylendi. Onları bekliyoruz. Parası olan gidiyor bir ev tutuyor ve şehre yerleşiyor. Zaten parası olmayanı sokakta kalanı polis çadırlara gönderiyor. Ciddi sayılarda gönderim oldu. Eskiden buralarda mülteciden yürünmüyordu ama şimdi çok azaldılar. Herkes bir şekilde yaşamını sürdürüyor' diye konuştu.

Avrupa'ya geçeceğiz

Mültecilerin kışın gelmesiyle birlikte yaşayabilecekleri yerlere gittiklerini söyleyen mülteci Muhammed Adran, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bir iş bulan ve düzenli geliri olan çoğu mülteci İzmir'e yerleşti. Zaten artık önümüz kış ama İzmir daha soğumadı. 1 aya kadar iyice soğur. O zamana kadar kaçanlar kaçacak, kaçamayanlar ise bir şekilde yaşamaya devam edecek. Bu durumda en zorda kalanlar parası olmayanlar oluyor. Bazı kuruluşlar onlara yardım ediyor ama tabi yeterli değil. Geçen haftalarda polisler, dışarıda yatan çok sayıda insanı çadır kentlere gönderdi. Geri kalanlar da bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor. Parası olan hala kaçmak için fırsat bekliyor. Kaçmak isteyen mültecilerin çoğu 'Yaşamak için ölümü göze aldık' diyor. 3 bin Suriyeli mültecinin Avrupa'ya geçmek için geleceğini duydum. O zaten burada çok fazla konuşuluyor. Gelip gelmeyeceklerini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ama bence gelirler çünkü Avrupa'ya kaçmak için her şeyi göze alıyorlar.'