Aykut Polatlı - Bayraklı Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık'ın ortak olarak yaptığı 'Binbir Yaşlıyla Buluşma' etkinliği ile yardıma muhtaç ve sosyal güvencesi olmayan yaşlılarımıza yönelik 'Yaşlılar Haftası' nedeniyle, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı ziyaretler düzenlenecek. Okul bölgesinde belirlenen bin kadar yaşlıya, öğretmen ve öğrencilerin yapacağı ziyaretlerde hediye ve bir miktar para yardımı yapılacak. 

Hemen seçim öncesine denk gelen bu proje, öğretmenler arasında rahatsızlık yarattı. Milli Eğitim Müdürü'nün öğretmenlerin katılımının gönüllülük çerçevesinde belirlendiğini, zorunlu olmadığını söylese de pratikte böyle yapılmıyor. İsmini vermek istemeyen öğretmenler, projede kendilerine sorulmadan görevlendirme yapıldığını, yer almak istemediklerini bir dilekçe ile okul müdürlüğüne ve İl Milli Eğitime bildirdikleri halde, taleplerinin reddedildiğini ve zorlandıklarını anlatıyorlar. 

Kaymakamlık suç işliyor

İzmir Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç ise öğretmenlere bu organizasyon için baskı yapılmasının yanlış olduğunu ve Kaymakamlık tarafından düzenlenen bu organizasyona okulların da katılmasının yanlış olduğunu ifade ederek, "Kaymakamlık tarafından yapılan bir proje olamaz. Kaymakamlık ancak Türkiye çapında yapılacak organizasyon içinde yer alırsa bu tür organizasyonları gerçekleştirebilir' dedi. Kaymakamlığın bu organizasyonu gerçekleştirerek suç işlediğini de söyleyen Kılıç, 'Devletin bununla ilgili kendi kurumları vardır. Dolayısıyla okul ve öğretmenler bunların dışındadır. Bizim karşı çıktığımız nokta bu. Kaymakamlık yardım edebilir. Ama ilgili kurumlar üzerinden yardım yapılmalı. Seçim öncesinde böyle bir çalışma yürüttüğünüz zaman herkeste, 'Devletin olanaklarıyla seçim çalışması yapıyorsunuz' diye bir algı oluşur" diye konuştu.
Öğretmenlerin, ziyaret sırasında 150 lira para çeki ile hediye paketi vereceklerine de dikkat çeken Kılıç, 'Hediyelerin arkasından da Kaymakam Beyin mektubunu okuyacaklarmış. Seçim öncesi bu organizasyonun yapıması bir reklam çalışması gibi gözüküyor' dedi.

Zorla götürsünler bakalım

Yaşlılar Haftası nedeniyle yapılan organizasyonda, kendilerine öğretmenlerin zorunlu katılımıyla ilgili bir bilgi gelmediğini söyleyen Eğitim-İş 3 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Çalışkan ise, 'Bayraklı Milli Eğitim Müdürlüğüne konuyu sorduğumuzda önceden planlanan bir organizasyon olduğunu ve öğretmenlerimizin katılımının zorunlu olmadığını söylediler' dedi. Kendisinin de Milli Eğitim Müdürlüğüne reklam olarak algılanmaz mı sorusunu yönelttiğini ekleyen Çalışkan, 'Bana bunun çok önceden hazırlanan bir çalışma olduğu söylendi. Öğretmenlerimizin katılımı mecbur denseydi diyeceklerimiz mutlaka olurdu' diye konuştu. Bunun üzerine kendisine bazı öğretmenlerin bizimle irtibata geçtiğini, adlarının kendi istekleri dışında listeye konduğunu ve gitmemeye yönelik bir dilekçe vermelerine rağmen dilekçelerinin kabul edilmediğini bize ilettiklerini söylediğimizde ise Çalışkan, 'Eğer hocamız gitmek istemiyor ve dilekçe verdiği halde kabul edilmiyorsa bunun sonuçları ağır olur. Eğer böyle bir şey tespit edersek ilk biz karşı çıkarız. Böyle bir durumda hocamız bize ulaşırsa bu konuda bizde mücadele ederiz. Kim yaparsa yapsın projeyi, öğretmen arkadaşımız gönüllüyse gidebilir. Öğretmen ben gitmiyorum, katılmıyorum dedikten sonra onu götürecek yiğit kimse çıksın. Öğretmenlerimiz gitmek istemiyorsa dilekçe verecekler. Onlar zorla götürebiliyorlarsa götürsünler görelim bakalım' dedi.


Hükümet ve parti umurumuzda değil

'Binbir Yaşlıyla Buluşma' etkinliğinin öğretmenlerin gönüllülük esasına göre katılımının yapıldığını söyleyen Bayraklı Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kaya, bu konuda hiçbir öğretmene baskı yapılmadığını söyledi. Organizasyon hakkında okullarda bilgilendirme çalışmaları da yaptıklarını dile getiren Kaya, 'Gönüllü arkadaşlar bin kişi olarak belirlediğimiz yaşlılara ziyaret edecekler. Ziyarette yaşlılarımıza küçük birer hediye paketi, bir miktar para yardımımız var. Yaşlılarımız herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve ihtiyaç sahibi olanlar şeklinde belirlendi.' diye konuştu. 
Seçimle ilgili bir çalışma yönündeki eleştirileri de cevaplayan Kaya, 'Seçim ile ne alakası var! Sene başında belirlenen bir proje bu. Geçen sene de yaptık. Yaşlılarımıza, engellilerimize yardım ettik. Kıyafet, maddi ve manevi yardımlarımızı gerçekleştirdik. Bu sene de aynı şekilde devam ediyoruz. Biz bu etkinlikleri gerçekleştirirken falan parti, şu hükümet diye gidilmiyor. Okullar ve çocuklar, mahallelerindeki yaşlıları ziyaret edecek diye gidiliyor' dedi. Bu tür organizasyonların sosyal bir proje olduğunu da sözlerine ekleyen Kaya şöyle devam etti: Seçimden sonra da organizasyonlarımız devam edecek. Para bulduğumuz sürece bu tür organizasyonları yapacağız. Seçim öncesi bir proje yapınca birisine mi yaranacağız mutlaka? A, b, c partisinin bizim yaptığımız proje ile bir ilgisi yok. Ben kendimden eminim, projelerime devam edeceğim. Bunun bana maliyeti neye mal olursa olsun. Kimseye yaranma gibi bir düşüncemiz yok. Buradan da kim ne rant elde edebilir? Ağzımdan ne çıkıyorsa odur. Reklam da açıkçası umurumda değil.' dedi.