Tatili evlerinde geçirecek olanlar içinse durum sanıldığı kadar can sıkıcı değil. Her gelir grubundan İzmirlinin, çok fazla harcama yapmadan, her gün şehrin farklı bir noktasında eğlenerek keyifli bir tatil geçirmesi mümkün. İzmir’de yaşayanların aile ve eş dost ziyaretlerinden arda kalan günlerini değerlendirebilecekleri pek çok alternatifleri var.

Örneğin Teleferik’le zirveye çıkıp şehri kuşbakışı izleyebilir, Doğal Yaşam Parkı’nda çocuklarınızla neşeli saatler geçirebilirsiniz. Gemiyle Foça’ya gidip balık-ekmek yiyerek dönmek, İnciraltı Kent Ormanı’nda sabah koşusunun ardından ağaçların gölgesinde kahvaltı keyfi yapmak da tatilinize renk katacaktır.

Bir AVM’den diğerine gitmek yerine sonbaharın en güzel günlerinin yaşandığı İzmir’in tadını çıkarabilirsiniz.

İşte her gününüze farklı bir renk katacak alternatif tatil planı:

Teleferik’ten İzmir’e bakmak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 15.5 milyon liraya yenilediği Teleferik Tesisleri, hem körfez hem de baraj gölü manzarasıyla kentin en önemli turistik tesislerinden biri haline geldi. AB standartlarında yapılandırılan modern tesis, 31 Temmuz günü hizmete girdi. Özellikle çocukların büyük ilgi gösterdiği Balçova Teleferik Tesisleri, şehir dışından gelenlerin de gözdesi. Pazartesi günleri hariç her gün saat 10.00 ile 22.30 arasında hizmet veren teleferiğin iniş - çıkış ücreti 6 TL. 5 yaş ve altı çocuklar içinse ücret alınmıyor. Mesire alanındaki her zevke ve bütçeye hitabeden tesislerin işletmesini Grand Plaza A.Ş yapıyor. Körfez manzaralı doğu seyir terasında gözleme- mantı, baraj gölü manzaralı batı seyir terasında ise aperatif yiyecekler bulunuyor. İki katlı kır kahvesinin özellikle teras bölümünde çam ağaçları içinde gün batımını seyretmek isteyen İzmirliler, yine aperatif yiyecekler ile sıcak ve soğuk içeceklere ulaşabiliyor. Çocuk oyun grubunun bulunduğu alanın yanında oluşturulan Park Kafe’de daha çok miniklerin ilgisini çekecek dondurma, pamuk helva, haşlanmış mısır gibi yiyecekler var. Grand Cafe’de ızgara çeşitleri konukların beğenisine sunulurken, Budak Cafe’de fastfood ve soğuk-sıcak içecek satışı yapılıyor. Tesisin zirvesinde kurulan ‘Et Evi’nde ise kontrollü mangal hizmeti sunuluyor. Sizin için yakılan mangallarda et evinden alacağınız et çeşitleri ve şarküteri ürünlerini kendiniz pişirerek ekonomik bir ziyafet çekebilirsiniz.



Yassıcaada’da son kulaçlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi, keyifli bir vapur yolculuğu ile başlayıp Ege’nin mavi sularında devam eden Yassıcaada turlarıyla İzmirlilere hem ekonomik hem de nitelikli tatil olanağı sunuyor. Bu bayram tatil beldelerinde konaklama imkanı bulamadıysanız, günübirlik deniz keyfi için en uygun adres yine Yassıcaada olacak. 22-23-25-26-27 Eylül tarihlerinde Karşıyaka ve Üçkuyular iskelelerinden vapura binerek belki de yılın son deniz keyfini yaşayabilirsiniz. Vapurlar 08.30’da Karşıyaka, 09.00 ise Üçkuyular İskelesi’nden hareket ediyor. Saat 17.45’de ise dönüş için Yassıcaada İskelesi’nden hareket ediliyor. Böyle bir keyif için ödeyeceğiniz (vapurla ulaşım dahil) toplam ücret ise sadece 16,5 TL.



Doğal Yaşam Parkı ve Kuş Cenneti

425 bin metrekare alan üzerinde yüzden fazla türde 1500’e yakın hayvanı ve 250’den fazla bitki türünü bünyesinde barındıran İzmir Doğal Yaşam Parkı, uzun tatil süresince ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürecek. Özellikle çocukları çok mutlu edecek bu ziyaret sırasında, sevimli fil ailesinin bulunduğu bölüme uğrayarak, Türkiye’de dünyaya gelen ilk Asya fili İzmir ve kardeşi Deniz’i görmeyi ihmal etmemenizi öneririz. Tropik Merkez’deki egzotik canlılar, Afrika Savanı’ndaki seyir terasından zürafa, zebra, su aygırı ve deve kuşlarını izleyebilir, geniş barınaklarında özgürce dolaşan vahşi hayvanları görebilirsiniz. İzmir Doğal Yaşam Parkı’na giriş ücreti yetişkinler için 3 TL, öğrenciler içinse sadece 1 TL.

Üstelik Sasalı’ya kadar gitmişken, Doğal Yaşam Parkı’nın hemen yanı başındaki Kent Ormanı ve İzmir Kuş Cenneti’ne de uğrayabilirsiniz.



Homeros Vadisi’nde trekking

Sporu ve doğada keşifler yapmayı seviyorsanız, Homeros Vadisi sizleri bekliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova Merkez ve Kayadibi Köyü arasında, Bornova Çayı üzerindeki yaptığı 7 kilometrelik alanda yaptığı vadi düzenlemesi kapsamında oluşturulan göletler ve piknik alanları görülmeye değer. 5 bin yıllık Smyrna kentinin suyunu sağlayan kaynağı, Homeros’un yaşadığı varsayılan mağaraları keşfedebilir, doğayla iç içe huzurlu bir yürüyüş yapabilirsiniz.



Huzurun adresi: İnciraltı Kent Ormanı

Bir zamanlar moloz döküm yeri olarak kullanılan İnciraltı’ndaki 622 dönümlük alan, bugün içinde binlerce ağacın boy verdiği muhteşem bir kent ormanına dönüştü. Şehir yaşamının stresinden kaçan İzmirliler, İnciraltı Kent Ormanı’nda adeta cenneti yaşıyor.

Üçkuyular İskelesi’nden Yenikale Burnu’na kadar uzanan ve Kültürpark’ın 3,5 katı büyüklüğündeki alanda oluşturulan gezinti-yürüyüş ve bisiklet yolları, şehir yaşamının stresinden kaçan İzmirlilerin dinlenip rahatladığı çok özel bir uğrak noktası oldu. Dikilen 21 bine yakın çınar, akasya, akçaağaç, dut, tesbih, söğüt, iğde, yalancı karabiber ve katalpa ağaçları boy attı. Sağlıklı bir yaşam için sabah yürüyüşü ve ağaçların gölgesinde ailenizle yapacağınız kahvaltı için daha iyi bir seçim olamaz.

 
Yarımada’yı keşfetmek

İzmir’in her köşesini bildiğiniz ve kentinizi çok işi tanıdığınız inancındaysanız, “bir daha düşünün” deriz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Yarımada’nın tanıtımı için hayata geçirdiği projelerden biri olan ve tarihteki 6 İyon kentini birbirine bağlayacak tematik yolu gördükten sonra fikriniz değişebilir.  İlk etapta 51 kilometrelik Germiyan-Barbaros-Urla-İçmeler-Özbek-İskele, 18 kilometrelik Germiyan-Ildır-Gerence Körfezi ve 17 kilometrelik Barbaros-Balıkova rotalarında 41 ayrı noktada 93 yön tabelası ile 6 bilgi panosu yerleştirildi. Tarih kokan bu yolda yeni keşifler yapmanın şimdi tam zamanı. Doğa yürüyüşlerine yeni başlayanların dağcılık ve trekking kulüpleriyle birlikte hareket etmesi işlerini kolaylaştıracaktır.

 
“Bisim”le bir uçtan bir uca


Pedal çevirerek özgürleşmek, İzmir’i bir uçtan diğerine deniz kıyısından gezmek için bir bisiklet satın almanız gerekmiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu 31 durak, 400 bisiklet, 600 park yeri ile hizmet veren BİSİM, kiralık bisiklet sistemiyle size bu imkanı en ekonomik koşullarda sunuyor. İnciraltı Kent Ormanı’ndan Kuş Cenneti’ne kadar uzanan bisiklet yolunda keyifli bir yolculuk yapmak istiyorsanız, en yakın BİSİM istasyonuna giderek bu şansı elde edebilirsiniz. İki saat için sadece 3 TL ödemeniz yeterli. “Yollar artık Bisim” yola çıkan sistem hakkında daha detaylı bilgi almak için www.bisim.com.tr adresini ziyaret etmenizi öneririz.

 
Foça’ya denizden gidin

Foça, İzmir’in en güzel turistik ilçelerinden biri. Artık bu güzel ilçeyi ayrıcalıklı kılan özelliklerinden biri de deniz yoluyla kolayca ulaşılabilmesi. Karayolu yerine, serin rüzgarlar eşliğinde mis gibi deniz kokan gemi yolculuğunu tercih eden İzmirliler, Büyükşehir Belediyesi’nin bu yaz başlattığı vapur seferlerine büyük ilgi gösteriyor. Şimdilik Cumartesi-Pazar günleri sabah ve akşam olmak üzere karşılıklı olarak günde iki sefer yapılıyor. İlk sefer için sabah 08.00’de Karşıyaka, 08.15’de Konak’tan hareket ediliyor. Akşam 20.05’deki dönüş saatine kadar tertemiz plajlarda denize girebilir, 5 bin yıllık tarihi yerleşimde bir kültür turu yapabilir, kendinize balık-ekmek ziyafeti çekebilirsiniz.

 
Sığacık Kaleiçi’ni görmeden olmaz

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’nin işbirliğiyle çehresi bir anda değişen Kaleiçi evleriyle birlikte Sığacık, turizmin parlayan yıldızı haline geldi. 1500’lü yıllardan itibaren yaşamın devam ettiği Kaleiçi evleri, hayata geçirilen restorasyon projesiyle bambaşka bir görünüme kavuştu. Sığacık Kaleiçi’ndeki 220 evin yenilenmesinin ardından bölge ziyaretçi akınına uğradı. Eğer hala görmediyseniz, bu tatil günlerinde mutlaka Sığacık’a gitmenizi öneririz.