Esin Gençel- 77 yıl önce kadına verilen Seçme ve Seçilme Hakkı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Aziz Kocaoğlu'nun katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda kutlandı. Kent Konseyleri Kadın Meclisleri, sivil toplum örgütleri ve özel kuruluşların katılımıyla gerçekleşen kutlamada konuşan Kader Derneği İzmir Başkanı Ayşenur Döken, "Kadınlar olarak Seçme ve Seçilme Hakkı'nın 77. yılında bir kez daha haykırıyoruz ve kendi hayatımızdaki seçimleri kendimiz yapmak istiyoruz. Seçerken de seçilirken de kendimiz karar vermek istiyoruz" dedi.

Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kadınların seçme ve seçilme hakkı elde edişinin 77. Yılını kutlayarak, "Her seçimde kadın kolları şunu yapsın, şuraya gitsin deniliyor. Ama listeler hazırlanırken, listenin başına erkek isimleri yazılıyor. Öncelikle bu durumun değişmesi gerekiyor. Sadece kadın hareketlerinde veya sivil toplum kuruluşlarında olan kadınlar değil, her kesimden en az yüzde 50'sinin yüksek konumlara gelmesi gerekir. Kadın eli değmeyen yemekten tat alınmıyorsa, kadının olmadığı siyasetten de, yargıdan da tat alınamaz. Kadının özgür olması ve eşinin güdümünden kurtulması, ekonomik bağımsızlığını kazanması gerekir. Bazı kafalar, bu özgürlükten, kadının siyasi özgürlüğünden korkuyor. O zaman biz korkmadan, inançla, dirençle her konuda olduğu gibi kadın hakları konusunda da birlikte mücadele etmeleyiz. Kadınlardan aldığım desteği erkeklerden almadım. Türkiye'de İzmir'in farkını sizlerle yaşıyoruz" dedi.

Her 4 kadından 3'ü işsiz

Seçme ve Seçilme Hakkı'nın kadınlara verilişinin 77. yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Kader Derneği İzmir Başkanı Ayşenur Döken, "Her 4 kadından 3'ü işsiz. Bunun nedeni işverenlerin kadınları tercih ettmemesi ve eşlerin kadınları çalıştırmaması. Her 3 kadından 1'i eşini seçemiyor. Kız çocuklarına devlet eliyle tecavüz ediliyor. Nüfusun yarısı kadın ama kadınlar için yasa çıkartılmıyor. Kadınlar olarak Seçme ve Seçilme Hakkı'nın 77. yılında bir kez daha haykırıyoruz ve kendi hayatımızdaki seçimleri kendimiz yapmak istiyoruz. Seçerken de seçilirken de kendimiz karar vermek istiyoruz" diye konuştu.