Esin Gençel- Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği İzmir İl Başkanı Hüseyin Akbaş, astsubaylara 10 yıldır zam yapılmaması nedeniyle artık haklılıklarını ortaya koyacak girişimlere başladıklarını ifade etti. Akbaş, "Diyanette çalışan bütün imamlara verilen para, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü savunan Cudi'de, Dağlıca'da, Dargeçit'te şehit olan bugün de şehit olmaya hazır insanlarımıza verilmiyor. Onlara emekli oldukları zaman özlük haklarını insanca yaşayabilecekleri bir hak çok görülüyor" dedi.

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği İzmir İl Başkanı Hüseyin Akbaş, 9 Nisan 2012 gününde Bakanlar Kurulu'nda alınan Kanun Hükmünde Kararname ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki kurmay subaylar ile komutanlık ve karargah subayları eğitimi alan personele zam yapılmasına karşın 10 yıldan beri kendilerinde hiçbir iyileştirme yapılmadığını söyledi. Sabırlarının tükendiğini ifade eden Akbaş, 2002 yılından beri bekçilere, polislere, imamlara, vaazlara zamlar yapıldığını ancak astsubaylara hiçbir iyileştirme yapılmadığını belirtti. Başkan Akbaş, "9 Nisan 2012 tarihinde 1662 sayılı Bakanlar Kurulu'nun Kanun Hükmünde Kararnamesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki kurmay subaylar ile komutanlık ve karargah subayları eğitimi alan personele 123 ile 354 TL arasında zam yapılmıştır. Ne yazık ki TSK'nın kanı ve belkemiği olan astsubaylardan çok az bir kısım bu zamdan yararlanmaktadır. Subayların tamamı bu kursu görürken astsubayların çok az bir kısmı bu kursu görmektedir. Bu haksız, eşitliksiz uygulamanın giderilmesini ve astsubay emeklilerini de kapsayacak yeni bir iyileştirmenin acilen yapılmasını talep ediyoruz. Astsubaylara son 10 yıldan beri hiçbir iyileştirme yapılmamıştır. Üniversite mezunu olup da 1. derecenin 4. kademesine yükselemeyen tek meslek grubu astsubaylardır. Bu durumda meydana gelen özlük haklarının kaybının önlenmesini istiyoruz" diye açıklama yaptı.

Haksızlığın giderilmesini istiyoruz

Ayrıca emekli olduktan sonra maaşlarında herhangi bir değişiklik olmayan astsubayların da 5473 sayılı kanunun ek 81. maddesinin meslek branşlarına dahil edilmesi ve diğer meslek grupları gibi her ay zam almasını istediklerini kaydeden Akbaş, "Bu tazminat polis emekçilerine verilirken görevi vatan topraklarını ve asayişi sağlamakla görevli astsubayların bu maddenin dışında tutulması ile uğradığı haksızlığın giderilmesini istiyoruz. Bir haksızlık ve adaletsizlikle karşı karşıyayız. Tüm astsubayların bilhassa emeklilerine 2002 yılından beri hiçbir iyileştirme yapılmamıştır. Bekçilere, polislere, imamlara, vaazlara bu zamlar yapılmış ancak astsubaylara hiçbir iyileştirme yapılmamıştır. Diyanette çalışan bütün imamlara verilen para Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bölünmez bütünlüğünü savunan Cudi'de, Dağlıca'da, Dargeçit'te şehit olan bugün de şehit olmaya hazır insanlarımıza çok görülmemeli. Biz bir adaletsizliğin giderilmesinin peşindeyiz. Hükümetle görüşmelerimiz genel merkezimiz tarafından yürütülüyor. Hükümet katında bir girişimde bulunuldu. Onlara da bu haksızlığın düzeleceği sözü verilmiş. Sabırla bekliyoruz ama nereye kadar sabır olabilir. Biz demokratik hakkımızı demokratik yollarla alacağız."

Üvey evlat muamelesi gördük


Astsubayların üvey evlat muamelesi gördüğünü belirten İzmir TEMAD Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Açar, "Biz hakkımızı istiyoruz. Bugüne kadar polisler başta olmaz üzere aynı statüde, aynı temsil kabiliyetinde, aynı okuma oranında ve aynı hizmeti yapmış insanlar olarak kaldı ki arada birçok fark var bu zamların hiçbirinden yaralanamadık. Üvey evlat muamelesi gördük. Ordu'nun astsubay kanadı, Ordu'nun ana yükünü çeken insanlardır, hepsi mağdur edildi. Bunu halkımız bilhassa bilsin. Özellikle bu hükümet döneminde bundan tamamen safinazar edildi. 30 yıllık hizmetimin karşılığında 10 yıl önce 800 TL maaş alırken bugün 10 yıl geçmesine karşın 1180 TL maaş alıyorum. Bu durum halk arasında tam tersi olarak biliniyor. Astsubay emeklilerinin 3-4 bin TL maaş aldığından bahsediliyor. Böyle bir şey asla yok. Bu durumun bilinmesi gerekiyor. Bu hükümet bize tamamen üvey evlat muamelesi yapıyor. İnsanca yaşayabileceğimiz maaşlar istiyoruz. Bu durum ordu mensupları arasında büyük uçurum yaratıyor. Bu sadece emekliler arasında olan bir durum değil. Ordu içerisinde de maaş farklarından kaynaklı huzursuzluklar yaşanıyor. Ordu evlerinde astsubaylar mağdur ediliyor. Mevcudu çok fazla olmasına rağmen astsubaylar kamplarda yüzde 8-10 gibi bir oranda faydalanabiliyorlar. Kamp yerleri ayrılmış bir subay çocuğu kamp yeri için burası babama ait diyebiliyorken bizim eş ve çocuklarımız bu haklardan yararlanamıyor. Bu mağduriyet çocuklarımızı ve eşlerimizi mağdur edecek duruma gelmiştir. Bunların giderilmesini istiyoruz. Bize gerekçe olarak bütçenin kaldıramayacağı, sayımızın çok fazla olduğu sunuluyor. Ancak Fenerbahçe Ordu Evi'nin fayans döşemelerine 17 trilyon lira para harcanırken bizim isteğimiz gerçekleşmiyor" diye konuştu.

Astsubay eşleri temizliğe gidiyor


TEMAD İzmir üyesi Emekli Astsubay Şükrü Dayıoğlu da insanca insana yetecek kadar ücret istediklerini ifade ederek, "İzmir'de 70 bin emekli astsubay var. Bizim istediğimiz eşimi alıp, 3 ayda da bir olsa bir restorana gidip bir yemek yemek. Torunuma bir bayramda, bir yaş gününde bisiklet almak. Kimsenin maaşında gözüm yok. Ama ben astsubay arkadaşlarımın eşinin temizliğe gitmesini, çocuk bakmasını istemiyorum. İnsanca insana yetecek kadar ücret istiyorum" dedi.