Standart Kireç ve Mıcır San. Ve Tic. A.Ş tarafından yapılması planlanan ‘Kalker Ocakları ve Kırma Eleme Tesisi’ projesi ile ilgili Bergama’nın Tekkedere Mahallesi’nde halkın katılımıyla çevresel etki değerlendirme toplantısı yapılmak istendi. Ancak yöre halkı, mahalle girişine ellerinde “Zeytin Ağaçlarımız Tahrip Olmasın”, Talana İzin Vermeyeceğiz”, “Taş, Taş Üstünde Kalsın”, “Toz Altında Yaşamak İstemiyoruz”, “Vadimizde Taş Ocağı İstemiyoruz”, “Zeytinimi Elleme” ve “Ölmek İstemiyoruz” yazılı kartonlar ile toplandı. Bergama Jandarma güçlerinin sıkı güvenlik önlemi aldığı alanda yöre halkı şirket temsilcilerine ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine geçit vermedi. Böylelikle toplantı yapılamadı.

SIRA BİZE Mİ GELDİ?

Yöre halkına Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları ve yönetim kurulu üyeleri,  CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ve yönetim kurulu üyeleri, Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel ve üyeler, Bergama Belediyesi yetkilileri ve çevre Avukatı Şehrazat Mercan’da destek verdi. Burada konuşma yapan Tekkedere Mahalle Muhtarı Emin Öz; “Bu kalker ocağının yapılacağı bölge zeytinlik arazilerimizin içinde kalıyor. Hani zeytincilik kanunu nerede? Komşu köy Çalıbahçe’yi bitirdiler sıra bize mi geldi. Yöre halkı olarak zeytinlerimize dokundurmayacağız. Asla buna izin vermeyeceğiz. Bugün bize destek olmak için gelenlerden de Allah razı olsun” dedi. Tekkedere Mahalle Muhtarı Emin Öz imzalı tutanakta ise; “Bizim geçimimiz, yoğun bir şekilde sahip olduğumuz zeytinlikler ve pamuk tarımıdır. Hem yaşamımızı yok edecek, hem de zeytinlik kanununa aykırı bu projeleri istemiyoruz. ÇED sürecinin sonlandırılmasını ve iptalini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

İSTEMİYORUZ

Üreticinin yanında durduklarını söyleyen Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları; “Üreticinin, çiftçinin istemediği, doğayı tahrip eden, zeytinliklere zarar veren her şeye karşıyız. Bu taş ocağı zeytinliklere zarar verir” dedi. CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ise; “Burada zeytincilik hayli yaygın. Yöre insanlarımız huzursuz. Bölgeyi etkileyecek, zeytin alanlarına zarar verecek bir proje. Burada taş ocağı yapılmasına karşıyız ve istemiyoruz. Müsaade etmeyeceğiz” dedi. Projenin gerçekleşmesinin yıkım olacağını söyleyen Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel ise; “Bu proje, Bakırçay’ın en verimli toprakları olan Tekkedere, Zeytindağ, Bozyerler, Kurfallı ve Yeniköy ovasının ölüm ilanı olacaktır. Tarım alanlarımızı, ‘zararlılara’ karşı korumaya kararlıyız” dedi.