Ali Budak- Siemens kuracağı fabrikayı sadece YEKA ihalesi kapsamında kurmadığına dikkat çeken Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, ‘Fabrikayı, ihale kapsamındaki şartnameye göre kurması gerekiyor. Ancak fabrika 10 yıl sonra da üretimine devam edecek. Dolayısıyla da bu noktada yer seçimi önem taşıyor. Bergama; buradan Çanakkale’ye kadar uzanan bölge Türkiye’nin zaten en önemli rüzgar alanlarından olduğu için dolayısıyla lojistik derdi olmuyor. O nedenle Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) Türkiye’de öncelikle kurulacağı alanlar burası. Bunun dışında en ucuz taşıma deniz taşımacılığı. Bergama da limana yakınlığıyla yurtdışına ihraç etme noktasında sıkıntı yaşamayacak. Daha sonra çevre yoluna 400 metre yakınlıkta olması da lojistik ve nakliye konusunda doğru bir lokasyon olduğunu gösteriyor. Belki İç Anadolu’da çok daha uygun bir parseli çok uygun bir fiyata bulabilir ama o zamanda ürettiklerini kuracağı alana taşıma ve yurtdışına ihraç etme noktasında ciddi bir dezavantajı olacak. Fabrika için burası doğru nokta olacak. Çünkü Siemens fabrikayı sadece YEKA için kurmayacak’ dedi

LM Wind Power tesisi geçtiğimiz aylarda faaliyete geçti. Bunun dışında Bergama’ya yatırım olacak mı?

Kuzey Ege Konteynır Limanı’nın tekrar gündeme gelmesi, liman geri sahasının endüstri bölgesi olarak planlanması, yol yapım çalışmalarının hızlanmasıyla ve İzmir’in diğer kısımlarında Torbalı, Kemalpaşa gibi alanlarda sanayi parsellerinin artık tükenmesi ya da çok pahalı hale gelmesiyle birlikte artık İzmir’in kuzeyini de yavaş yavaş daha cazip hale getirmeye başladı. Bunların yanı sıra Bergama’nın kendi iç dinamikleri de Bergama Organize Sanayi’ndeki gelişmeleri biraz tetikliyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan yenilenebilir enerji kaynakları (YEKA) ile ilgili ihaleyi Siemens’in ana ortağı olduğu konsorsiyum kazandı. Şimdi onlar YEKA ihalesi kapsamında bir fabrika ve AR-Ge merkezi kurmak durumunda. Bununla ilgili alternatiflerden birisi de Bergama.

Alternatiflerden birisi de Bergama diyorsunuz. Bu konuda nasıl bir çalışma yaptınız?

Ticaret Odası Başkanımız ve Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanımızla birlikte Siemens’in yetkilileriyle ile görüştük. Hem İstanbul’da hem de Ankara’da görüşmeler oldu. Hazırladığımız dosya, buradaki organize sanayinin bu yatırım konusundaki avantajlarını içeriyor. Bu dosyayı da sunduk. Bu girişimden sonra Siemens’in olası yatırımı için Bergama’nın şansını yüzde 50 olarak görüyoruz. Çok büyük olasılıkla Mart ayında da Siemens yer seçimi konusunda net kararını verecek. Bunun dışında irili ufaklı çok sayıda firmadan da yatırım için talep alıyoruz. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi organize sanayimizin artık bir kimliği, bir projeksiyonu var. Bu da özelikle yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi konusunda bir kümelenme bölgesi olması. Bu özelliğimizi LM Wind Power’dan sonra Siemens’in de gelmesiyle bu çok ciddi şekilde vurgulamış ve gerçekleştirmiş olacağız. Tabii özellikle çevreyi, havayı, toprağı ve suyu kirletmeyecek, kaygı duymayacağımız yatırımcılara da açığız. Bu süreç böyle devam ederse de Bergama’da 5 yıl gibi kısa bir süre içinde çok ciddi bir kalkınma hamlesi gerçekleşeceğine inanıyorum.

Siemens’in Bergama’ya yatırım yapmasında en büyük avantajı ne olur? Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Siemens kuracağı fabrikayı sadece YEKA ihalesi kapsamında kurmuyor. İhale kapsamındaki şartnameye göre kurması gerekiyor fabrikayı ancak 10 yıl sonra da üretimine devam edecek. Dolayısıyla da bu noktada yer seçimi önem taşıyor. Bergama ise şu açıdan önemli: Buradan Çanakkale’ye kadar uzanan bölge Türkiye’nin zaten en önemli rüzgar alanlarından olduğu için dolayısıyla lojistik derdi olmuyor. Çünkü taşıdığınız kanatlar devasa 70-80 metre, devasa kuleler. O nedenle Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) Türkiye’de öncelikle kurulacağı alanlar burası. Bunun dışında en ucuz taşıma deniz taşımacılığı. Bergama da limana yakınlığıyla yurtdışına ihraç etme noktasında sıkıntı yaşamayacak. Daha sonra çevre yoluna 400 metre yakınlıkta olması da lojistik ve nakliye konusunda doğru bir lokasyon olduğunu gösteriyor. Belki İç Anadolu’da çok daha uygun bir parseli çok uygun bir fiyata bulabilir ama o zamanda ürettiklerini kuracağı alana taşıma ve yurtdışına ihraç etme noktasında ciddi bir dezavantajı olacak. Aslında YEKA kapsamında İzmir ve Bergama’da ya da Kuzey Ege’de kurulacak RES yok. Genelde Trakya Bölgesi’ne kümelenildi. Buna rağmen fabrika için burası doğru nokta olacak. Siemens fabrikayı sadece YEKA için kurmayacak. Üretime sonrasında da devam edecek. Özellikle yurtdışı ihracatını da düşünüyorsa doğru kararın Bergama olduğuna inanıyoruz. Burası olur diye ümit ediyoruz ama ortada henüz net bir karar yok. Son kararı Almanya’daki üst yönetim verecek. Siemens’in Türkiye yöneticileri; çalışmalarını, fizibilite raporlarını gönderdiler ve bir sonuç bekliyorlar.

Selinos deresiyle ilgili çalışmalar henüz başlamadı. Bu konuda ıslah projeniz vardı. Bu noktadaki çalışmalarda son durum nedir? Bunun yanı sıra UNESCO ile ilgili yeni gelişmeler var mı?

Selinos deresinin ıslahı ile ilgili proje bitti ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onaylandı. Selinos Islahı Projesi; derenin ıslahını, dere kenarı alanının bir rekreasyon alanı olarak planlanmasını hem de derenin içinde olan Roma döneminden kalan kalıntıları, dere istimlak duvarlarını ve tarihi köprüler de var onlarında restorasyonunu içeriyor. Dolayısıyla bu proje sadece dere ıslahı olmadığı için süreç uzuyor. Zaten dere ıslahından ibaret olsaydı DSİ yapardı. Dere ıslahıyla ilgili bu dosyayı ise İZSU’ya ilettik. Şimdi İZSU bu dosya üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Büyük bir olasılıkla 2018 yılının ikinci yarısından sonra İZSU, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi çalışmalara başlayacak. Bergama için çok önemli olan dere ıslahı büyük bir projeden oluşuyor. Bu çalışma toplamda bin 200 metrelik alanda yapılacak.

İzmir özellikle son 5 yıldır inşaat noktasında ciddi bir cazibe merkezi haline geldi. Özellikle İzmir’in kuzeyi olan Menemen ve Aliağa’da da ciddi projeler ortaya konmaya başlandı. Bu noktadan hareketle Bergama’daki son durum hakkında neler söyleyeceksiniz?

İzmir son yıllarda ciddi bir cazibe noktasına geldi. Bu noktada inşaat alanında da Bergama’da da çalışmalar var. Evet, inşaat sektöründe ciddi bir hareketlilik söz konusu. İzmir’in kuzey bölümünde hareketlilik var. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde de bu hareketlilik, kalkınma ve sanayileşme hamlesi de sürecek. Sürekli olarak devam edecek. Dolayısıyla bu durum nüfus artışını da beraberinde getirecek. Bu da sadece konut alanları değil sosyal ve kültürel alanların da olmasını gerektirecek. Biz de buna dönük imar planı çalışmalarını sürdürüyoruz. Daha önce Bergama’da konut yapılanmasında 3+1 evler hatta daha geniş evler yapılırken şimdi artık 1+1 ya da 2+1’ler bile yapılmaya başlandı. Sonuçta yapılan bu 1+1, 2+1 evler buradaki yerleşik nüfus için değil dışarıdan gelecek olan mavi yakalıları da öngörülerek yapılıyor. İnşaat sektörü de bunu çok iyi görebildiği için özellikle bu noktalara yatırım yapıyor. Bergama bu gelişimini ve büyümesini devam ettirdiği sürece inşaat sektörünün de cazibe merkezi olmayı sürdüreceğinden emin olabiliriz.