Esin Gençel- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) işbirliğinde 15. kez düzenlenen Atık Pil Toplama Kampanyası'nda en fazla miktarda pil toplayarak kategorilerinde dereceye giren çevreci kişi ve kuruluşlar düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Ödül töreninde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşaviri Osman Tatar, TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar ve kampanya katılımcıları yer aldı. Tartar, atık pilin küçük etkisinin büyük oyduğunu belirterek, "Demir, bakır, çinko, nikel gibi bir çok kimyasal maddelerden meydana gelen pil sadece toprak kirliliği değil, topraktan yeraltı sularına geçerek de olumsuzluklar yaratıyor. Bir küçük pil 4 mezar büyüklüğünde toprağa zarar veriyor. Bu kampanyanın çevre için çok önemli. Her zamada bu kampanyayı destekliyoruz" diye konuştu.

"Bütün mesele çevreyi korumak"

Bu yıl 27.6 ton atık pilin toplandığı kampanyanın 15 yıldır sürdürülmesinin önemine değinen Dr. Sırrı Aydoğan, "Bütün bu çalışmaların amacı çevreyi korumak, temiz tutmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak. Asrımızın en büyüm sorunu çevre ve gıda. Çevre olmazsa gıda bulamazsanız. Bulsanız da yararlı olmaz. Bütün mesele çevreyi korumak. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak büyük hassasiyetle bilinçli bir nesil yetiştirmek için uğraşıyoruz. Çocuklarımızın okullarda çevre eğitimi alması gerekiyor. Hepimiz eğitilmeliyiz" dedi. Başkan Vekili Aydoğan, tüm katılımcılara teşekkür etti.

7'den 70'e çevreciler pil topladı


Okullarda, en çok atık pili taplayan okul, 1122 kilo ile Yıldırım Beyazıt İlköğretim Okulu oldu. Yetişkinler kategorisinde Rukiye Urgancı 388 kilo ile Gençler kategorisinde ise Buğra Kömürcü 388 kilo ile birinci oldu. Çocuklarda 374 kilo pil toplayan Çınar İnceoğlu birinci olurken, 940 kilo pil toplayan Tüpraş birinci firma seçildi. 7'den 70'e bir katılım kampanyada anaokullarından ise birinci 210 kilo pil toplayan Karşıyaka Anaokulu oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin örnek projelerinden 'Atık Pil Toplama Kampanyası'nda bu yıl 27.59 ton kullanılmış pil toplandı. 1998 yılından bu yana sürdürülen kampanyada 2007 yılında 8 ton, 2008 yılında 8.6 ton, 2009 yılında toplam 13.4 ton, 2010 yılında 21.1 ton, 2011 yılında ise 25 ton atık pil toplanmış ve piller uygun şartlarda doğaya zarar vermeden yok edilmişti.