İl Milli Eğitim Müdürlüğü, aralarında Atatürk, 60. Yıl gibi Anadolu liselerinin de bulunduğu, ataması iptal edilen 13 müdüre yeni okul bulmak için düğmeye bastı, ancak dava domino etkisi yaptı, 129 müdürü yerinden etti. İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, "Başka alternatifimiz yoktu" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı yaklaşık 2 yıl önce bir düzenlemeyle Anadolu liselerine sınav kazanma şartı aramadan müdür ataması yapabilmenin yolunu açtı. Nitekim İzmir’de de kadroları boş olan, aralarında en gözde Anadolu liselerinin de bulunduğu okullara çoğu ilköğretim okulu müdürü eğitimci, müdür olarak atandı. Ancak Danıştay, açılan davalar sonucunda düzenlemeyi iptal ederken, atamalara yönelik herhangi bir işlem yapılmadı. Bunun üzerine o dönemde Hürriyet Anadolu Lisesi müdür yardımcısı olan, halen Ödemiş Fen Lisesi Müdürü olarak görev yapan Musa Fatih Başar, Danıştay kararını emsal göstererek dava açtı. Başar, Anadolu liselerinde öğretmen olabilmek için bile sınav kazanma şartının arandığını vurgulayarak bu müdürlerin atamalarının iptalini istedi. Başar, davayı kazandı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü de mahkeme kararını 'en az zararla' uygulamak için çalışma başlattı. İlk etapta atamaları iptal edilen, aralarında Atatürk, 60. Yıl, Bornova Hatice Güzelcan, Övgü Terzibaşoğlu, Nevvar Salih İşgören ve Selçuk Anadolu liselerinin bulunduğu 13 Anadolu lisesi müdürü için boş okul arandı. Ancak bir müdür yerinden oynatılınca diğeri etkilendi ve zincirleme atama iptali, yer değiştirme gündeme geldi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, atama iptali kararını en az sayıda müdürü etkileyecek şekilde uygulamaya çalıştıklarını belirterek, "Danıştay kararı emsal alınarak açılan dava sonucunda Anadolu lisesine müdür atanma şartlarını taşımayan eğitimcilerin atamaları iptal edildi. Biz bunu 13 kişiyle sınırlandırmak istedik, olmadı. Sayı önce 17’ye, ardından 40’a yükseldi. Boş okul bulunamayınca sayı arttı. Geriye doğru gidince neden başka çözüm bulunmuyor diye itirazlar oldu. Sonuçta bu davanın ardından 129 Anadolu lisesi müdürü zincirleme etkilendi. Başka alternatifimiz yoktu. Şimdi bu Anadolu liselerinin müdür kadroları atama yapılmamış şekline döndü. Bir ay içinde okulları ilan edeceğiz. Sanıyorum bu sayı 40- 50 civarında olur. Şartları tutanlar başvururlar, atamaları yapılır" dedi.

Öte yandan Türk Eğitim- Sen 1 nolu Şube Başkanı Merih Demir, Anadolu liselerinde müdür atamalarının iptaliyle ciddi sıkıntılar yaşanacağını öne sürdü. Demir, konuyla ilgili Bardakçı ile görüştüklerini, sorunun en az sancıyla çözümü için çok uğraş verdiklerini belirtti ve şunları söyledi:

"Ancak Bakanlık liyakat aramadan yaptığı atamalarla, yönetmeliklerde yaptığı pek çok değişiklikle mağduriyetler yaratmıştır. Bakanlığın yanlış uygulamalarının faturasını sistem, eğitimciler, öğrenciler çekiyor. Öğretim yılının son döneminde 129 okul müdürünün yerinin değişmesi ciddi sıkıntı kaynağı. Yeni sisteme geçiş süreci de buna eklenince eğitimin darbe yememesi mümkün değil. Atamaları iptal edilen müdürler geriye döndüler. Bazı müdürler, farklı ilçelerdeki okullardan atanmıştı. Şimdi aile düzenleri de bozuluyor. Bu meslektaşlarımızın arasından mahkemeye başvuranlar olacaktır, sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum. Bir domino etkisi de o zaman yaşanabilir."