Gülçin Karaegemen- Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasında konuşan Av. Nergiz Tuba Aslan, henüz tamamlanmadan açılan Aliağa Yeni Şakran Cezaevi'nin sorunlarla açıldığını iddia etti. Aslan, hükümlülerin cezaevinde kabul işlemleri sırasında çıplak arama uygulamasına tabi tutulduğu ve üzerindeki iç çamaşırları dahil tüm kıyafetleri çıkarmaya zorlandıklarını, iç çamaşırlarını çıkarmak istemeyen hükümlülerin dövülerek darp edildiği ve kıyafetlerinin zorla hatta yırtılarak çıkarıldığını savunarak şunları söyledi: "Orada bir insanlık dramı yaşanıyor. Hükümlüler, hakaret ve tehdite maruz kalıyor, aramalar sırasında elle taciz ediliyor, yanlarında getirdikleri eşyaların büyük bir kısmı kendilerine verilmiyor. Hijyen koşulları da sağlanmıyor. Kantinde ihtiyaç malzemelerinin bulunmaması sebebiyle beslenme sorunları yaşanıyor, kampüste tek doktor bulunması nedeniyle de sağlık hizmetleri yeterli değil' dedi.

Tüm bu uygulamalar ve sorumlular için suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Aslan, olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi. Dernek üyesi avukatların Şubat 2012'de Aliağa Yeni Şakran cezaevine yaptığı ziyaretlerde kendisi ile görüşen hükümlülerin tamamının benzer ve ciddi yakınmalar dile getirdiklerini ifade eden Aslan, "Yakınma konuları gerek temel hak ve özgürlükler, gerekse mahpus haklarına ilişkin yoğun hak ihlallerinin varlığına işaret etmektedir. Fiziki anlamda dahi tamamlanamayan, şehir merkezinden oldukça uzak bir mesafede, ulaşımın ancak özel araçlarla sağlanabildiği cezaevinin açılmasında neden bu kadar acele edildiğini merak ediyorum. Cezaevine giden avukatların, müvekkilleriyle görüşme yapabilmek için uzunca bir süre beklemek zorunda kalması, henüz görüşmeye tam hazır olmayan odalarda görüşmelerin yapılması fiziki ortamın ve personelin yetersizliğine örnek oluşturmaktadır" dedi.

Değişen bir şey yok

Her hükümlünün benzer yakınmalar dile getirdiğini söyleyen Aslan, bu durumu yeni açılan cezaevinin bundan sonra çizeceği yolun ve takınacağı tutumun habercisi olarak gördüğünü belirtti. Aslan, "Cezaevine kabulde çıplak aramayı dayatmak ve kabul etmeyenleri darp etmek ve diğer hak ihlallerinin mevcut cezaevleri uygulamasının bu cezaevinde de uygulanmaya devam edeceğini göstermektedir. Yürürlükteki infaz mevzuatının dahi ihlal edilmesi, tecrit politikalarının sürdürüleceğine işarettir. Son dönemlerde cezaevleri ve diğer tutulma yerlerinde meydana gelen işkence, cinsel saldırı, ölüm ve diğer hak ihlalleri basında yer bulurken, yeni açılan Aliağa Yeni Şakran Cezaevi İdaresinin onur kırıcı bir muamele olan çıplak aramayı dayatması, cezaevleri pratiklerinde değişen birşey olmadığını gösteriyor" dedi.