İzmir, BMC'yi kaybetti. İzmir'in önemli bir istihdam alanı olan ve 300'e yakın irili ufaklı yan sanayiyi besleyen BMC, Sakarya'ya taşınıyor. Fabrikanın bulunduğu arazinin ne olacağı belli değilken, Sakarya'da yatırım için arazinin ayrıldığını ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık söyledi. Işık, BMC gibi bir yatırım alanının İzmir'den Sakarya'ya taşınmasının İzmir'de yaratacağı işsizlik sorunu, ekonomiye olan olumsuzluğu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

BMC'nin İzmir'de Sakarya'ya taşınmasının bölge ekonomisini çok kötü etkileyeceğini savunan MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, 'Bu durum, BMC'nin İzmir'de çalışmasını sürdürmesi için verilen mücadelenin boşa çıktığını gösteriyor. İzmir'in sahip olduğu sanayinin başka bir yere götürülmesi, götürülen yerde teşvikler verilmesi, doğrudan doğruya İzmir'e düşmanlıktır. İzmir'de BMC'ye bağlı sanayi kollarının geleceği, istihdam edilenlerin işsiz kalma durumu konusunda hükümetin çözümleri var mı? Bu denli büyük bir iş alanının taşınmasının, İzmir ekonomisinde doğuracağı sorunlar düşünülüyor mu? Bu kabul edilebilir bir durum değil. İzmir'e daha fazla yatırım yapılması gerektiğini söylerken, mevcut yatırımın götürülmesi İzmir ekonomisini daraltma politikasından başka bir anlam taşımıyor. Bu durum kabul edilemez' ifadelerini kullandı.

'Taşınma yeniden gözden geçirilmeli'

Önemli bir sanayi kuruluşu olan BMC'nin İzmir'den taşınmasını doğru bulmadığını belirten CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, sözlerine şöyle devam etti: BMC'yi özelleştirme sonrası Sancak Holding aldı. Sakarya tarafına taşımayla ilgili açıklamaları gazetelerden okuduk. Önemli bir sanayi kuruluşu olan BMC'nin İzmir'den taşınmasını doğru bulmuyorum. İzmir ekonomisi, sanayisi ve istihdamı açısından doğru değil. Sakarya tarafında verilecek teşviklerle ilgili bir şey varsa onların da incelenmesi gerekiyor. İzmir'in aleyhinde olan bu durumun gözden geçirilmesi ve İzmir'in mağdur edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Hükümetin de bu durumu yeniden düşünmesi gerekiyor.


'İzmir, kaybedecek'

İzmir'in bir değerini daha kaybettiğini belirten Poyraz Otomotiv Başkanı Selami Özpoyraz, 'Daha önce de birçok şirketimiz ya İstanbul'a gitti ya da kapandı. BMC'nin gitmesiyle de İzmir kaybedecek. Bu durumdan dolayı üzgünüz. Üretimine İzmir'de devam etmesini, ilerleyen süreçte üretimini daha da geliştirmesini beklerken kapatılıp, Sakarya'ya yatırım yapılması İzmir için çok büyük bir kayıp olacak. Yedek parça yan sanayide BMC'ye üretim yapan firmaları olumsuz etkileyecek. İrili ufaklı 300'e yakın firma BMC'ye iş yapıyordu. İzmir için son derece olumsuz gelişme. BMC için arazi tahsisi bile yapıldığına göre yapacak bir şey kalmıyor. Bu taşınmaya ancak devlet engel olabilirdi. Maalesef, bu da olmadı. Bu saatten sonra yapılacak bir şey yok' diye konuştu.

'Sakarya'ya hizmet verebiliriz'

Savunma sanayiyle ilgili üretimlerini taşıyacağı noktasında bir bilgiye sahip olduğunu söyleyen Tiryakiler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki, sözlerini şöyle sürdürdü: İlerleyen zamanlarda diğer sanayi üretimlerini de taşıması durumu İzmir ekonomisi için ciddi bir kayıp olacaktır. BMC'ye çeşitli hizmet veren yan sanayiler için elbette bir kayıp yaratacak. Ancak tedarikçiler için ciddi bir mesafe olmayacak. Sakarya'ya da hizmet verebiliriz. İzmir-Sakarya arası çok ciddi bir uzaklık olmadığı için yine hizmet vermeyi sürdürürüz. Tabii ki bölge ve şehrimiz için ciddi kayıp yaratacaktır. Tedarikçiye ekstra bir maliyet oluşturacağı belli ama Eskişehir ve İstanbul'daki müşterilere de hizmet veriyoruz. Bu da bunun gibi bir durum olacak.