Son 4 yıldır yaptığı yatırımlarla tüm Türkiye’deki belediyeler arasında rekor kıran Bornova Belediyesi’nde uygulanan idari ve mali disiplin meyvelerini veriyor.  2009 yılındaki 95 milyon liralık bütçesini 204 milyon liraya yükselten Bornova Belediyesi ekonomi yönetimi anlamında ciddi başarılara imza atıyor. Bornova Belediyesi’nin tamamlanan 2012 yılı kesin hesabından da bir rekor çıktı. Geçen yılın gelir bütçesinin yüzde 99 oranında gerçekleştiği görüldü. Bu durum Bornova Belediyesi’nde planlamanın ne kadar gerçekçi yapıldığını ve hedeflere ulaşıldığını rakamsal olarak da ortaya koydu.

Bornova Belediyesi’nin 2012 yılı gider bütçesi de yüzde 88 oranında gerçekleşti. Kamu İhale Kurumu’na yapılan itirazlar, kamulaştırma kararlarına karşı açılan davalar gibi belediyenin elinde olmayan nedenlerle bazı yatırımların gecikmesine rağmen gider bütçesinin de yüzde 90’ya yakın çıkması bu anlamda da bir rekor olarak nitelendirildi. Bütçesini önemli ölçüde arttıran Bornova Belediyesi yatırımlarda sağladığı artışla da dikkat çekiyor. Bornova Belediyesi 2009-2014 arasında 200 milyon liranın üzerinde bir kaynağı yatırıma çevirmiş olacak.

Fiziki yapıların yüzde 58’i son 3.5 yılda yapıldı

Bornova Belediyesi’nin sahip olduğu fiziki yapıların yüzde 58’i 2009 yılından sonra yapıldı. Son 3.5 yılda 47 bin 828 metrekarelik fiziki inşaat alanına, 64 bin 764 metrekare yeni alan eklendi. Bunun yanında sosyal yardımlara da her yıl 10 milyon liralık bütçe ayrılıyor.

Fiziki yatırımların yanı sıra sosyal yardımlara ve dayanışmaya da büyük önem veren Bornova Belediyesi her yıl 10 milyon liralık bütçeyi bu işler için ayırıyor. Geçen yıl kurulan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü binlerce ihtiyaç sahibi Bornovalıya yardım eli uzatılıyor. Bornova Belediyesi bünyesinde hizmet veren eşya, gıda ve giysi bankalarına gelenler tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.  

İhtiyaç sahibi üniversite öğrencisi ve gençlere ücretsiz yemek çay ve sosyal imkanlar sağlayan Büyükpark içindeki Gençlik Merkezi de tüm Türkiye’ye örnek oldu. İhtiyaç sahibi olan başta üniversite öğrencisi olmak üzere tüm gençler bu merkezden yararlanabiliyor. Merkezde iki öğün sıcak yemeğin yanı sıra çay ikramı, kütüphane, internet gibi pek çok sosyal imkan da sunuluyor.

Performansa dayalı bütçe sistemi

İdari ve mali disiplinle Bornova Belediyesi’nin bütçesini birkaç kat artırdıklarını belirten Sındır, “2012 yılı kesin hesabımız çıktı. 2011 yılının son aylarında hazırladığımız 2012 yılı gelir bütçesi yüzde 99 oranında gerçekleşti. Bu da Bornova Belediyesi’nde ne kadar gerçekçi bir bütçe yapıldığını gösteriyor. Gider bütçemiz de yüzde 88 oranında gerçekleşti. Kamu İlahe Kurumu’na yapılan itirazlar, kamulaştırmalara yapılan itirazlar gibi bizden kaynaklanmayan nedenlerle bazı yatırımlarımız 2012 yılından 2013 yılına sarktı. Ama yüzde 88’lik bir gider bütçesi gerçekleşmesi de bir rekordur. Performansa dayalı bütçe sistemi uygulamadığımız için bu sonuçlara ulaşıyoruz” dedi.

Yatırımların da her geçen yıl bütçeye paralel olarak artış gösterdiğini hatırlatan  Başkan Sındır şöyle konuştu: “Bornova Belediyesi’nin sahip olduğu fiziki inşaat alanının yüzde 58’i 2009 yılından sonra oluşturulmuş durumda. 2009 yılına kadar Bornova Belediyesi’nin sahip olduğu fiziki inşaat alanı 47 bin 828 metrekare iken, 2009 yılından sonraki 3.5 yılda tam 64 bin 764 metrekare daha kazanıldı. Bu belediyemizin yatırım kabiliyetini göstermesi açısından çok ciddi bir rakam. Ayrıca tüm yatırımlarımızı hiç borç almadan kendi kaynaklarımızla yapmış olmamız da bizim için çok önemli” diye konuştu.