Bornova Belediyesi 9 ayrı merkezde 21 branşta hobi ve sanat kursu düzenliyor. Müzikten resme, tiyatrodan el sanatlarına kadar pek çok branştaki kurslar,  alanlarında uzman eğitmenler tarafından veriliyor. Yaz ve kış dönemleri düzenlenen kurslara genç yaşlı pek çok Bornovalı ilgi gösteriyor. Genellikle katılımın hobi düzeyinde olduğu kurslara özel yetenek sınavlarına hazırlanan öğrenciler de ilgi gösteriyor.

Genel olarak talep gören branşların yanı sıra daha özellikli alanlarda da eğitim veriliyor ve talebe göre yeni kurslar açılıyor. Sanat geçmişi köklü olan ve sınırları içinde 3 Üniversite bulunan Bornova'da özellikle müzik eğitimi talep ediliyor. Bağlama, gitar, piyano, keman, flüt, klarnet gibi enstrüman eğitimlerinin yanı sıra Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği koroları da bulunuyor.

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu bünyesinde gerçekleştirilen tiyatro kurslarına da ilgi yoğun. Profesyonel kadro tarafından verilen eğitime bu sezon çocuk, genç ve yetişkin 600 civarında Bornovalı başvurdu. Yaklaşık 7 ay süren eğitim sonunda tüm kursiyerlerin hazırladığı gösteriler festival havasında geçiyor.

Müzik ve tiyatronun yanı sıra resim, takı tasarımı, halk oyunları, latin dansları, seramik, el sanatları, iğne oyası, satranç, bale ve latin aerobik olmak üzere toplam 21 branşta eğitim veriliyor. Eğitimler katılımcıların taleplerine göre belirlenen gün ve saatlerde, belediyeye ait 8 ayrı merkezde veriliyor. Daha önce merkezde, tek bir noktada düzenlenen kurslar şimdi Bornova Engelliler Merkezi, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi, Naldöken Kültür Merkezi, Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi, Altındağ Serintepe Kurs Merkezi, Altındağ Serintepe Spor Salonu, Pınarbaşı Spor Salonu Çamdibi Şehit Er Adem Bilaloğlu Tesisleri ve Çamdibi Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştiriliyor.

Doğrudan insana yönelik olan yatırımlara büyük önem verdiklerini ifade eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Gerçekleştirdiğimiz fiziki yatırımların yanı sıra kültür ve sanat alanında çeşitli faaliyetler düzenlemeye gayret ediyoruz. Özellikle bu kentin geleceği olacak çocuklarımızın sosyal bireyler olabilmeleri ve pratik fikir yürütebilmeleri adına sanat eğitimini gerekli buluyorum. Bornova'da yetişmiş ve şimdi dünyanın tanıdığı sanatçılarımız var gelecekte bu oranın daha da artacağına inanıyorum. Tüm Bornovalıları bu kurslara katılmaya davet ediyorum" diye konuştu.