Projenin ilk aşamasında vinç sistemli kamyonla boşaltılan yeni sistem yer üstü konteynerler Bornova’nın pek çok noktasına yerleştirildi. 70 yeni yer üstü konteyner kullanılmaya başlarken, 15 noktaya yerleştirilecek yeraltı konteynerlerle ilgili de son hazırlıklar yapıldı. Yeni çöp toplama sistemi önümüzdeki yıllarda elverişli olan tüm mahallelerde uygulanacak.

Çevre bilincinin gelişmesi için çaba harcarken bir yandan da 2020 yılına kadar ilçedeki karbon salımının yüzde 20 azaltılmasını öngören Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne imza atan Bornova Belediyesi bu yönde ciddi adımlar atıyor.  Bornova’da hijyenik çöp konteynerleri sistemi ile temizlik sisteminde devrim niteliğinde değişikler yapılıyor.  İlk etapta 15’i yeraltı olmak üzere 85 çöp konteyneri alan Bornova Belediyesi 70 adet yeni sistem yerüstü çöp konteynerini de Bornova’nın cadde ve sokaklarına yerleştirdi.

Konteynerler geceleri boşaltılacak

Bornova Belediyesi 700 litrelik eski tip konteynerleri günde üç kez boşaltmak zorunda kalıyordu. Şimdi galvanizli eski tip konteynerlerden 6 kat daha büyük olan 3 bin 750 litrelik çöp konteynerleri günde bir kez ve 23.00 ile 07.00 saatleri arasında vinç sistemli kamyonla el değmeden boşaltılacak. Böylece gün içinde çöp kamyonlarının konteynerleri boşaltması nedeniyle yaşanan trafik sorunu artık olmayacak. 5-6 konteynerin yerini alacak tek bir konteyner sayesinde görüntü ve çevre kirliliği de yaşanmayacak. Üstü kapalı olan konteynerler koku da yapmayacak. Ayrıca boşa çıkan temizlik işçileri cadde ve sokak temizliğinde kullanılacak.

Yeraltı sistemin hazırlıkları son aşamada

Bornova Belediyesi yeraltı çöp konteynerlerinin yerleştirileceği alanlarla ilgili son hazırlıkları da yapıyor. Osman Kibar Kavşağı’nda belirlenen noktalara yerleştirilecek. Kazım Karabekir, Mustafa Kemal, Fevzi Çakmak, Gediz, Yüzbaşı İbrahim Hakkı, Cengizhan ve Hasan Ali Yücel gibi caddelerdeki 15 noktada 5 bin litrelik yeraltı konteynerlerinin yerleştirileceği noktalar hazır hale getiriliyor. Bunlar da önümüzdeki günlerde kullanıma başlayacak.

Kumandalı çöp toplama hizmeti


Yeni sistem çöp konteynerleri özel vinçli kamyonla uzaktan kumanda sistemiyle boşaltılıyor. Boşaltma sırasında sokakları ve kaldırımları kirleten hiçbir sızıntı olmuyor. Yeraltında 5 metrelik yüksekliği sahip olacak konteynerlerin yer üstünde sarece 60 santimetrelik bölümü görünecek. Kilitli olacağı için konteynerlerin herhangi bir şekilde karıştırılması mümkün olmayacak. Gelecek yıl 25 yeraltı, 150 adet de yerüstü konteyner uygun noktalara yerleştirillecek.

Uygulama tüm Bornova’ya yayılacak


Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Eski tip konteynerlerin sokaklarımızda oluşturduğu kötü görüntüleri ve kokuları ortadan kaldırmak için kapsamlı bir çalışma başlattık. İlk aşamada 85 yeni konteyner, satın aldık. Bunlara yerüstü sistemleri yerleştirdik. Önümüzdeki günlerde yeraltı sistemler de kullanılmaya başlayacak. İlerleyen yıllarda Bornova’nın bütün mahallelerinde yeni sistemi uygulayacağız. Böylece ilçemiz hem daha temiz hem de daha çağdaş bir görünüm kazanacak” dedi.