Şehirlerin yaşam kalitesini iyileştirmek için çalışan ‘Sürdürülebilir Ulaşım Derneği’ Embarq ile Bornova Belediyesi işbirliği yapıyor. Özellikle yaya ve bisiklet yollarını geliştirerek motorsuz ulaşımın yaygınlaşması için çalışmalar yapan Embarq ile Bornova Belediyesi ilçenin, trafik açısından sorunlu bölgelerinde yeni düzenlemeler yapmak için fikir ve proje üretecek.

Dünyada değişik bölgelerdeki ülkelerde hizmet veren bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan Embarq, kent içi ulaşımın yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltarak daha yaşanabilir şehirler yaratılmasına destek olmak için çalışıyor. Embarq’ın başlıca amaçları arasında kirli yakıt kullanımı, hava kirliliğive sera gazı emisyonlarını azaltma, kamu sağlığını iyileştirme, kentsel ulaşımın kalitesini ve maliyet verimliliğini artırma, halka açık alanların kalitesini ve kentin sunduğu olanaklara tüm gelir gruplarının erişimini sağlama, işe gidip gelme maliyetlerini azaltma bulunuyor.

 
Başkan Atila’nın vizyonu etkili oldu

Embarq Türkiye Genel Sekreteri Arzu Tekir, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın ilçeyi tasarım ve inovasyon kenti olarak konumlandırması nedeniyle birlikte çalışmak istediklerini söyledi. Enbarq Türkiye olarak özellikle yürünebilirliği ve bisikletle ulaşımı artırmaya yönelik çalıştıklarını belirterek, “Motorsuz ulaşımın teşviki ve yayalaştırma ile bir şehrin çok daha yaşanabilir bir alan haline gelmesi için düzenlemeler yapıyoruz. Bornova’da çok iyi bir ekip var. Bizim çalışma alanlarımızla örtüşen konularda planlar geliştiriliyor. Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün kurulması da büyük bir avantaj. Bu doğrultuda Bornova Belediyesi’ne destek vereceğimizi düşündüğümüz için buradayız” dedi.

Türkiye’de 2005 yılından bu yana aktif olarak çalıştıklarını söyleyen Tekir, “Yaptığımız iş temelde kentsel nüfusun giderek arttığı ülkelerde, trafik ve ulaşım sorunlarına çözüm bulmak. İnsan odaklı projeler geliştirerek daha yaşanabilir kentler yaratmak” dedi.

Bornova’yı ‘marka kent’ haline getireceğiz

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da, yerelde kalkınmayı sağlamak için çalıştıklarını belirterek, “Bornova’yı tasarım ve inovasyonla marka kent haline getirmek istiyoruz. Bu anlamda kar amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluş olan Embarq ile Bornova’da neler yapabileceğimizi ortaya koyacağız. Esnafımızın kalkınmasını öğrencilerin daha iyi şartlarda yaşamasını, ulaşımın rahatlamasını istiyoruz. Üniversite kimliğini ön plana çıkarıp, projelerin tartışılıp en doğru şekilde uygulanmasını hedefliyoruz” dedi.

Küçükpark ve Forum Bornova’nın çevresinde ulaşımla ilgili sıkıntıların olduğunu belirten Başkan Atila, “Bu alanlarda çalışma yapmak istiyoruz. Bununla ilgili her türlü teklife ve öneriye açığız” dedi.