Eğitimlere 7 farklı okuldan 146 öğrenci ile 2 üniversiteden 35 toplum gönüllüsü katıldı. Öğrencilere, 10 hafta boyunca haftada bir gün 2 saat olmak üzere toplam 20 saat eğitim verildi. Eğitimler boyunca öğrencilerin dokunarak ve hissederek, deneyleri kendileri yaparak doğadaki olguları öğrenmeleri, yaşamaları sağlandı. Bu eğitimlerde öğrenciler, katıldıkları branşlarda bir bilim insanı nasıl çalışır, bir bilim insanı nasıl düşünür, ekip çalışmasının önemi nedir gibi olguları öğrenme imkanı buldu.

Ayrıca laboratuvar kullanımı, bir deneyin tasarlanması ve yapılması, analiz edilmesi ve sonuçlarının irdelenmesi süreçlerinin nasıl işlediği öğrencilere anlatıldı. Öğrenciler 3 boyutlu modeller ölçekli gezegenler, güneş ısıtıcıları, hamurdan hücre modelleri yaparak hayal güçlerini geliştirdi. Eğitimlerde temel bilim konularına ek olarak, güncel bilimsel gelişmeler hakkında bilgilere, çevre kirliliği duyarlılığına ve verimli enerji kullanımının gerekliliğine de yer verildi.

Yenilenebilir enerji kulubü başlıyor

Bu doğrultuda Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü ile ortaklaşa sürdürülen Avrupa Birliği Projesi kapsamında Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'nde "Yenilenebilir Enerji Bilim Kulübü" de programa dahil edildi. Yenilenebilir Enerji Bilim Kulübü'nde, 22-26 Haziran tarihleri arasındaki yaz kampıyla ilk defa uygulamalı olarak eğitim verilecek.

Tanıtım gezileri devam ediyor

Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'nde randevu alınarak yapılan tanıtım gezileri de devam ediyor. Eğitimin her kademesinden öğrencilere ve tüm vatandaşlara yönelik ve ücretsiz sunulan tanıtım programı sayesinde fizik, kimya, biyoloji, astronomi, fosilbilim, bilim tarihi ve felsefesi, yenilenebilir enerji kulüplerinden ilgi duyulanlar hakkında seminer veya belgesel gösterimi yapılabiliyor. Gezilerin süresi talep edilen içeriğe ve katılım yoğunluğuna da bağlı olarak 45 dakika ile 2,5 saat arasında değişebiliyor.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'nden daha çok öğrencinin yararlanması için çaba sarf ettiklerini ifade ederek, "Geleceğimiz dediğimiz çocuklarımızın yarınlarını daha aydınlık ve gelişmiş hale getirmeleri için çok iyi eğitim almaları gerekiyor. Bilim eğitimi de bunların en önemlisi. Bu nedenle çocuklarımıza bilimi sevdirmeye ve yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürmeye de devam edeceğiz" dedi.