Bornova Belediyesi'nin geliştirdiği projeler, ilçenin mevcut özelliklerine turizmi de ekledi. İlçenin tarihi yerlerini görmek isteyenler gruplar halinde geziler düzenlemeye başladı. En büyük ilgiyi de İzmir'de yerleşik yaşamın en az 8500 yıl öncesine dayandığını kanıtlayan bulguların çıkarıldığı Yeşilova Höyüğü çekiyor. Resmi olarak turist gezilerine açılmasa da Bornova Belediyesi'nin katkıları ile yürütülen Yeşilova Höyüğü kazılarını merak edenler için özel turlar düzenleniyor. Bornova'ya gelenlerin görmek istediği bir başka ilgi çekisi tarihi yapı ise Levanten Köşkleri.

Başkan gezdiriyor

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, mail guruplarında haberleşerek Yeşilova Höyüğü'nü gezmek isteyen ve kendisine ulaşan tarih meraklılarına ev sahipliği yaptı. Gurubu ilk önce Yeşilova Höyüğü'nde ağırlayan Sındır, daha sonra onlara Bornova Belediyesi'nce restorasyonu yapılan Dramalılar Köşkü ile Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'ni de gezdirdi. Grubun gezisi Homeros Vadisi'nde son buldu. Guruba Yeşilova Höyüğü Kazılarını yürüten ekibin başkanı Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Zafer Derin de çeşitli bilgiler verdi. İlçede turizmin geliştirilmesinin ana hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Geliştirdiğimiz projelerle geçen yıl Tarihi Kentler Birliği'ne kabul edildik. Henüz bir yıl geçmeden bu kurumdan Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi Projesi ile ödül aldık. İlçemize gösterilen ilgi bizi çok memnun ediyor. Bazı gruplara ben Bornova'yı bizzat kendim gezdirip tanıtıyorum. Tarihi M.Ö 6500 yılına kadar uzanan ilçemiz bu anlamda giderek daha büyük bir potansiyel yakalıyor. Yeşilova Höyüğü Ziyaret Merkezimizi kısa süre içinde tamamlayacağız. Buraya gelenler adeta bir zaman yolculuğundan geçerek 8500 yıllık kültürün bulunduğu kazı alanına ulaşacak" dedi.

Resmi olarak açılmadı

Yeşilova Höyüğü'nün henüz resmi olarak ziyaretçilere açılmadığını hatırlatan Yard. Doç. Dr. Zafer Derin de şöyle konuştu: "Fakat, bu alanı görmek için çok yoğun bir talep var. Haftada birkaç kez çeşitli gurupları burada ağırlıyoruz. Resmi olarak açılış olmadığı için gurupların başında ben oluyorum. Bu kazılara destek vererek bugünlere gelmesini sağlayan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'a çok teşekkür ediyorum."

FOTOĞRAF ALTI: Bornova'ya gelenler, 8500 yıllık zaman yolculuğuna çıkıyor. Başkan Sındır, o dönemleri yansıtan özel giysilerle turlara eşlik ediyor.