İZSU Genel Müdürlüğü; yürüttüğü dere temizliklerinde zamandan ve iş gücünden büyük tasarruf sağladığı amfibik iş makinesine bir yenisini daha ekledi. Türkiye’de ilk kez 2013 yılı sonunda İzmir’de kullanılmaya başlanılan, özellikle dip temizliğinde sıkıntı yaşanan Meles, Manda ve Arap derelerinin sığ bölümlerinin temizliğinde büyük kolaylık sağlayan amfibik iş makinesinden bir adet daha alınarak İZSU’nun araç parkuruna dahil edildi. 

İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı yetkilileri, “yüzer - gezer gemi”  diye tabir edilen ve palet sistemi ile karada, yüzdürücü ekipmanları ile suda hareket edebilen “amfibik” dere temizlik makinesinin verimliliği nedeniyle ikinci aracı hizmete aldıklarını söyledi.

Yetkililer,  özellikle Manda, Meles ve Arap derelerinin Körfez’e açılan ağızlarında ulaşamadıkları bölümlerin temizliklerini bu araç sayesinde kolaylıkla yapabildiklerini  belirterek, “Sığ derinliklerde hareket edebilen, güçlü emme ve iletme pompaları, kırma, parçalama, kesme gibi özellikleri olan bu aracın gelmesi ile çalışmalarımız hız kazanmıştı. İkinci aracımızla birlikte çalışmalarımız daha verimli ve hızlı bir şekilde devam edecek.  Yağışlı mevsimlerde bile dere temizliği yapabiliyoruz. Amfibik dere temizlik makinesi, dere tabanlarında ve yanlarında yer alan kargı, ot, çöp ve katı malzemeleri alabiliyor.  Manda, Meles ve Arap derelerinin Körfez’e açılan ağızları ile deniz çıkış ağızlarının tıkandığı Menderes’teki Tahtalı ve Azmak derelerindeki temizlik çalışmalarında büyük kolaylık yaşadık. Şu anda iki amfibik iş makinemiz ile Homa Dalyanı’nda balık üretimini artırmak amacıyla başlattığımız çalışmalarda tarama amaçlı kullanıyoruz. İzmir Körfezi’nde diğer tarama gemilerimizle birlikte, özellikle sığ bölgelerde deniz dibinde tarama yapmak amacıyla amfibik iş makinelerini de kullanacağız” diye konuştu.

Yeni amfibik iş makinesinin  öncekine oranla kapasitesinin daha yüksek olduğu bildirildi.  Diğerinde 12 metre olan bom uzunluğu yeni araçta 16 metreye, 6 metreye kadar olan kazı ve tarama derinliği ise yeni iş makinesinde  8.5 metreye çıkarıldı.