İzmir'in kurtuluşunun 89. yılını büyük bir coşkuyla kutlamaya hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, 89 yıllık bir tarihi de kentlilerle paylaşacak. İzmir'in işgali döneminde Karabağlar'daki bağ evinde bulunan ve Türk askerlerinin kente girdiği haberiyle İkiçeşmelik'teki evlerine geri dönen Özsamancı Ailesi tarafından yapılan bayrak, 89 yıldır özenle saklandığı yerden çıkarılarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ne (APİKAM) bağışlandı.

Bayrağın annesinin babaannesi Hasibe Özsamancı tarafından 9 Eylül'de dikildiğini söyleyen torunu Gürhan Özsamancı (24) o gün yaşananları şöyle anlattı: "9 Eylül sabahı İzmir'e gelen askerler evleri dolaşarak Türk askerlerinin İzmir'e geldiğini müjdeliyorlarmış. Annemin babaannesi ve akrabaları da İkiçeşmelik'teki evlerindeymişler. Eve gelen askerler 'elinizde kırmızı kumaş varsa bayrak dikin ve evlerinize- pencerelerinize asın' demişler. Annemin babaannesi de evde sakladığı kırmızı kumaşları bir araya getirerek hemen hızlıca iki tane bayrak dikmiş. Birini kendi, diğerini de akrabalarının evlerine asmışlar."

Özenle sakladık

Hasibe Özsamancı'nın 1883 yılında doğduğunu ve 1959 yılında, 79 yaşındayken vefat ettiğini belirten Gürhan Özsamancı, "O bayrağı 89 yıldır büyük bir özenle koruyup sakladık" dedi. Bayrağın 9 Eylül törenlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na sunulacağını söyleyen Gürhan Özsamancı, "Kurtuluşun 89. yıldönümünde annemin babaannesini temsilen bir bayanla, o Türk askerini temsil eden bir asker bayrağı Başkanımıza takdim edecekler" diye konuştu.