İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri, İzmirli kadınlara “bayram havasında günler” yaşatmaya devam ediyor. Kadın Festivali adı altında düzenlenen etkinliklerin 4. gününde Kültürpark 4 No’lu holde toplanan kadınlar, ilk olarak Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Nazan Moroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı söyleşiyi izledi.  “Kadının İnsan Hakları” konulu bir sunum yapan Moroğlu, 8 Mart 1857’de ABD’nin New York kentinde bir tekstil atölyesinde düşük ücretleri, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek üzere mücadele başlatan kadınlardan 129’unun polis müdahalesi sırasında çıkan yangında hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Bu nedenle 8 Mart’lar, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadın erkek eşitliğinin sağlanması taleplerinin; yaşamın her alanında kadın sorunlarına çözüm önerilerinin bir kez daha dile getirildiği gün olarak kabul edilmektedir” diye konuştu.

Konserle coştular

Söyleşinin ardından ünlü sanatçı Niran Ünsal sahne aldı. Kadınlara özel konserde sevilen şarkılarını seslendiren sanatçıya izleyenler büyük coşkuyla eşlik etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, Kültürpark Uluslararası Fuar Alanı’nda kadın kuruluşlarının öncülüğünde açılan el ürünleri sergisini de gezdi. Dr. Türkegül Kocaoğlu, kadınların etkinliklere yoğun katılımından çok mutlu olduğunu belirterek, “8 senedir düzenlediğimiz etkinlik, bu sene öncekilerden çok daha büyük bir katılım ve coşkuya sahne oluyor. Kadın dayanışmasını ve duyarlı erkeklerin de desteğini görmek bizi mutlu çok ediyor” diye konuştu.

 
“Opera’nın kadın kahramanları”


8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin kadın sanatçılarının yer aldığı “Operanın Kadın Kahramanları” adlı bir konser düzenlendi. Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar Kültür Merkezi’ndeki konsere Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Dr. Türkegül Kocaoğlu da katıldı.